Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovor stručnjaka

Je li Milanović zbog afere Šogorica bio u sukobu interesa?

autopraonica
Foto: Borna Filić/PIXSELL
29.05.2014.
u 21:56

Puhovski: Zoran Milanović odgovoran je ako se netko pozvao na rodbinsku vezu s njim čak i ako ništa nije znao.

Je li premijer Zoran Milanović zbog najnovije afere Šogorica koju je otkrio Večernji bio u sukobu interesa? Činjenica da je tvrtka Miglu Autopraone dobila kredit od HBOR-a dok je njena suvlasnica bila Ivana Milanović, šogorica Zorana Milanovića, premijera stavlja u vrlo neugodnu situaciju. Zbog svega se može očekivati da će se u slučaj uključiti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

– Ocjenu da li opisana situacija predstavlja sukob interesa, Povjerenstvo može dati samo nakon što na temelju prikupljenih dokaza utvrdi relevantne činjenice, i to isključivo u propisanom postupku na sjednici Povjerenstva – odgovorili su u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Krivo je reagirao

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže pak da je Zoran Milanović, iako možda stvarno o tom kreditu nije ništa znao niti je išta skrivio, ipak odgovoran ako se netko pozvao na rodbinsku vezu s njim kako bi došao do novca HBOR-a. Puhovski smatra da je Milanović i krivo reagirao jer nije rekao da će u roku “odmah” provjeriti o čemu je riječ i kako je njegova rodbina došla do kredita.

Saborski zastupnik Josip Kregar kaže da sama činjenica da netko tko je u rodu s premijerom, i to u ovom stupnju srodstva, može dovesti do toga da se to okvalificira kao sukob interesa, ali i ne mora. Zorislava Antuna Petrovića, koordinatora projekata udruge Kultura i etika, taj slučaj podsjeća na slučaj bivšeg ministra Božidara Pankretića čiji je brat, dok je on bio ministar, dobio poticaje za uzgoj bikova.

– Ja sam tada bio u Povjerenstvu. Zaključak je bio da ministar nije u sukobu interesa jer nije mogao utjecati na kriterije – kaže Petrović. Tvrtka Miglu Autopraone ima dugoročne obveze 3,1 milijun kuna, što je 1,2 milijuna kuna više od kredita HBOR-a. A kredite će teško vraćati jer je lani bila u minusu 484.000 kuna.

>>Otkrivamo najveću tajnu Banskih dvora! Kredit HBOR-a članu Milanovićeve obitelji!

>>Pročitajte sve detalje tajne koju je Vlada krila dvije godine

>>Ovo su 5 pitanja koja
 je Večernji list poslao premijeru Milanoviću

Komentara 15

IC
ICCO
22:49 29.05.2014.

Očekujemo da Jovanović sazove konferenciju za novinare i ponovo imenuje neku zločinačku organizaciju. Jovo, izvoli !

SV
sveznamdrugi
22:43 29.05.2014.

Dali je Zorislav Antun Petrović u sukobu interesa ako je brat Siniše Petrovića? pa još komentira slučaj

SE
sestrićna
22:03 29.05.2014.

al se bre lepo srdila praonica .))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije