Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je kriv

Afera Podravka: USKOK je tajno snimao Damira Polančeca?

polančec
Foto: Anto Magzan/VLM
1/3
22.01.2010.
u 19:16

Navodno iskaz Z. Belje, vlasnika tvrtke kojoj je "sjelo" 10 milijuna kn, nije jedini koji tereti Polančeca. Čini se da je progovorio i Šestak.

– Još čekamo istražni nalog. USKOK ima rok od osam dana u kojem nam treba dostaviti istražni nalog, a u njemu mora biti opisano kazneno djelo za koje terete Polančeca te na osnovi kojih ga činjenica sumnjiče – izjavio je Anto Nobilo, branitelj Damira Polančeca. Polančec je Nobila angažirao u četvrtak oko podneva, neposredno nakon što se na USKOK-ovim internetskim stranicama pojavila informacija da je protiv njega otvorena istraga zbog kaznenog djela protuzakonitog posredovanja.

>>Tomislav Karamarko: Ne bih komentirao USKOK-ov predmet

>>J. Kosor: Nemam novih saznanja o Damiru Polančecu

>>Polančec: U Hrvatskoj ima nedodirljivih, ali ja ne spadam u te

Nobilo navodi kako procedura prema novome Zakonu o kaznenom postupku nalaže da tužitelji Polančecu uz istražni nalog moraju dostaviti i pouku da može uzeti odvjetnika, što znači da će Nobilo tada USKOK-u dostaviti punomoć i obaviti uvid u cjelokupan spis. Odvjetnik je do tada suzdržan jer, kako kaže, o slučaju zna ono što je pročitao u novinama.

Posrednik u poslu

Ipak, primjećuje da se protiv Polančeca, nakon svih neformalnih optužbi da je politički pokrovitelj pokušaja preuzimanja Podravke novcem te tvrtke, zahtjev za istragu otvorio zbog relativno benignog djela. Uz to se pita imaju li tužitelji dokaze da je upravo Polančec posredovao između Podravke i Zvonke Belje te je li baš on utjecao na to da se potpiše pozajmica Beljinoj tvrtki Gradec. Polančeca kao posrednika u tom nezakonitom poslu navodno prokazuje Beljo. No, prema Nobilu, to neće biti dovoljno jer bi i Beljo mogao biti osumnjičen, pa će s te pozicije svjedočiti sve što treba. Čvrsti dokaz protiv Polančeca tužitelji bi mogli imati u slučaju da su ga tajno pratili i snimili. Jesu li to činili teško je reći, no za prisluškivanje Polančeca trebao bi im nalog suca istrage.

Beljo, vlasnik križevačke tvrtke Gradec, spominje se kao ključan USKOK-ov svjedok u istrazi protiv bivšeg potpredsjednika Vlade.

– Ne dajem nikakve izjave – poručio je Beljo danas novinarima, što je i razumljivo, jer je kao osoba uključena u istragu prema zakonu dužan čuvati njezinu tajnost ili bi mogao završiti u pritvoru.

U međuvremenu se sklapa slagalica o poslu zbog kojega je osumnjičen Polančec. Podravka je lani 5. rujna na račun Gradeca uplatila iznos od deset milijuna kuna, knjižeći to kao pozajmicu križevačkoj tvrtki. Već 7. rujna Gradec isti iznos vraća Podravki, no to se prikazuje cesijom prema kojoj je križevačka tvrtka vratila dio kredita od 65 milijuna kuna već prije iz Koprivnice plasiranog splitskom SMS-u, bez obzira na to što Gradec nije bio u dužničkom odnosu prema splitskoj tvrtki, pa zakonite cesije nije moglo ni biti. U trećemu koraku Zdravko Šestak, tadašnji šef Podravkine uprave, uz znanje Josipa Pavlovića, člana uprave za financije, otpisuje pozajmicu od 5. rujna Gradecu.

Uskok ima "još nešto"

Time je SMS-ov dug prema Podravki fiktivno smanjen za deset milijuna kuna, čime je za taj iznos koprivnička tvrtka oštećena.

Zašto su to činili? Malverzacija se događa samo tjedan dana prije već sazvane sjednice Nadzornog odbora s temom spornog kredita koji splitska tvrtka ne vraća. Čini se da su Šestak i Pavlović radili u brzini i panici, kako bi pošto-poto smanjili SMS-ovo dugovanje, da se ne bi rasplela pozadina toga financijskog aranžmana – operacija Spice.

Ključni argument koji ide u prilog nagađanju da je upravo Beljo istražiteljima kazao kako je u lažnoj cesiji sudjelovao na nagovor Polančeca jest to što nije osumnjičen za to kazneno djelo zajedno sa Šestakom, Pavlovićem, šefom SMS-a Srđanom Mladinićem i bivšim potpredsjednikom Vlade, koji se spominje kao nezakoniti posrednik u tome poslu. Ipak, veliko je pitanje je li samo njegov iskaz dovoljan da se službeno otvori istraga protiv dosad najviše pozicioniranog hrvatskog dužnosnika ili USKOK ima "još nešto". Sumnja protiv Polančeca u svakom bi slučaju bila još opravdanija ako istražitelji posjeduju dokumente koji raskrinkavaju lažnu cesiju, a sve se glasnije nagađa da je, pritisnut dokazima, Polančeca u svome iskazu spomenuo i Šestak kako bi barem malo olakšao svoju poziciju u nastavku kaznenoga progona.

Beljin posao s Podravkom ‘težak’ milijun eura na godinu

Zvonko Beljo završio je Visoku ekonomsku školu i radio je kao šef računovodstva te tajnik u dvjema križevačkim osnovnim školama.

Jedan je od osnivača tamošnjeg HDZ-a, a početkom Domovinskog rata postao je zapovjednik Zbora narodne garde u Križevcima. Prošao je mnoge bojišnice i nakon rata umirovljen je s činom pukovnika. Tvrtku Gradec d.o.o. za proizvodnju kruha, peciva i tjestenine osnovao je prije 11 godina, sagradivši pogon u gradskoj poduzetničkoj zoni. Prije nekoliko godina uspio je dobiti veliki posao – počeo je proizvoditi tjesteninu za Podravku.

Mali pogon sa sedmero zaposlenika navodno pokriva čak trećinu Podravkinih potreba, a posao je “težak” oko milijun eura na godinu. Je li taj posao s koprivničkom prehrambenom kompanijom dobio zbog nečijeg utjecaja, može se samo nagađati. Spominje se da je bio prijatelj Josipa Pavlovića, pritvorenog bivšeg člana Podravkine uprave.

 Prema podacima iz Finina registra, u 2007. godini prihodi Gradeca d.o.o. iznosili su 5,5, a 2008. godine 7,6 milijuna kuna. Poslovna dobit bila je mala – tek 2300 kuna 2007. i 31.900 kuna 2008. godine. Zbog poslovnog odnosa koji je već imao s Podravkom, nije neobično da je njegova tvrtka iskorištena za malverzacije u sklopu “operacije Spice”.

Komentara 35

SP
splitskaljeta
19:38 22.01.2010.

A tko će NOBILA braniti, pa on je tukao maloljetnike?

OB
-obrisani-
23:01 22.01.2010.

USKOK. Vrana Vrani ne kopa oči.

MM
Mladen Miletić
19:37 22.01.2010.

Afera Podravka: USKOK je tajno snimao Damira Polančeca odavno su ga uzeli na pik da udovolje EU i da zatvore jednog vrhunskoga dužnosniga sa Balkana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije