Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera od 500 mil. kn

Afera Podravka: Nestalo još 200 milijuna kuna

podravka
Arhiva VL/Josip Maljak
Autori: Senka Knežević/VLM, Ivanka Toma
20.11.2009.
u 13:38

Istražitelji su navodno otkrili novih 200 milijuna kuna koje su osumnjičenici izvukli iz koprivničkog diva, a dokumentacija o malverzacijama antedatirana je da se ne uđe u trag.

Šestorici menadžera uhićenih prije mjesec dana u policijskoj i USKOK-ovoj akciji zbog sumnje da su malverzacijama dionicama oštetili Podravku za 300 milijuna kuna sudac Krešimir Devčić danas je odredio još dva mjeseca zadržavanja u istražnom zatvoru u Remetincu.

Prateći tijekove novca koji je na razne račune odlazio iz Podravke, istražitelji su navodno naišli na podatak da je u tim malverzacijama “zamračeno” dodatnih više od 200 milijuna kuna, koji su trebali doći na naplatu sljedeće godine! Tako se šteta nanesena tvrtki penje na čak pola milijarde kuna!

I dalje su u Podravki

Dokumentacija o ovim sumnjivim transakcijama, kao i ostalima u Podravki, bila je prikrivana unutar tvrtke na način da su neki od dokumenata bili i antedatirani. Sudac je odlučio produljiti zatvor bivšim Podravkinim menadžerima Darku Marincu, Zdravku Šestaku, Josipu Pavloviću i Saši Romcu, vlasniku splitskog SMS-a Srđanu Mladiniću te suvlasniku varaždinske Fime Milanu Horvatu, preko čijih je računa transferiran novac iz koprivničke tvrtke.

Sudac, naime, smatra da bi oni mogli utjecati na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponovnog počinjenja kaznenog djela za koje se sumnjiče, bez obzira na to što nitko od bivših Podravkinih menadžera više nije član njezine uprave.

– Oni nisu u upravi tvrtke, ali su i dalje njezini zaposlenici. Razriješeni su sa svojih prijašnjih dužnosti samo zato što ih nisu mogli fizički obavljati. Pitanje je sada kakve će nove ugovore dobiti s Podravkom.

Oni bi im trebali biti ponuđeni u roku od 15 dana. U slučaju da ih ne prihvate, uistinu izlaze iz Podravke te više s njome nemaju veze – obrazložio je svoju odluku sudac istrage Krešimir Devčić. Odvjetnici osumnjičenih menadžera ogorčeni su pak zbog zadržavanja svojih klijenata u Remetincu.

– Nema osnove za produljenje zatvora. Uz ovakvu odluku suca istrage možemo samo sumnjati u neke druge inicijative koje su upletene u ovu priču – kazao je Mate Matić, odvjetnik Zdravka Šestaka, bivšeg šefa Podravkine uprave. Dodao je da se u aferu Spice umiješala i politika.

– Ne postoji razlog zbog kojega ne bismo sumnjali da postoje određeni politički pritisci kada su dvojica bivših članova uprave u zatvoru, a dvojica onih koji su u HSS-u ostali su na slobodi – zaključio je Šestakov odvjetnik. Njegov se klijent, kaže, kao i ostali osumnjičenici, osjeća dobro te je svjestan situacije u kojoj se trenutačno nalazi.

– Kako uz ovakvu sudsku odluku moj klijent može vjerovati pravosuđu? Očito da ljudska sloboda u Hrvatskoj ne vrijedi previše. Moj je klijent običan čovjek i više nije u Podravki pa ni ne može počiniti radnje zbog kojih mu je određeno zadržavanje u zatvoru – tvrdi odvjetnik Mate Matić.

Rajko Mlinarić, odvjetnik Josipa Pavlovića, bivšeg člana uprave koprivničke prehrambene tvrtke, naglasio je pak da su branitelji ponudili i jamčevinu kao jedan od mehanizama kontrole osumnjičenika.

Imovina se uzima i obitelji

Na USKOK-ov zahtjev, sudac istrage nedavno je privremeno blokirao račune i dionice trojici bivših članova Podravkine uprave Zdravku Šestaku, Saši Romcu i Josipu Pavloviću te suvlasniku varaždinske Fime Milanu Horvatu.

Darko Marinac, bivši šef uprave koprivničke tvrtke, svoje je nekretnine u rujnu darovao članovima obitelji, no taj njegov potez ne bi trebao biti jamstvo da će i sačuvati svoju vrijednu imovinu jer se ona prema novin antikoruptivnim mjerama Kaznenog zakona može oduzeti čak i članovima obitelji.

Ključne riječi

Komentara 18

XY
xychhr200
14:04 20.11.2009.

A gdje li je nestao \"Rumenko\"..? Da možda ne pakuje lovu u kofere i sprema se na daleki put..?

IB
Ivana Brkić Ćubela
15:32 20.11.2009.

2 Meseca Ma da, kako da ne Naizgled potvrdna rečenica koja je faktički negacija neke tvrdnje. - Znaš li da se od previše seksa dobija rak. - Ma da, kako da ne.

IB
Ivana Brkić Ćubela
16:55 20.11.2009.

Ma ovi su meni Bezazleni Nekako mi deluju kao Isfeminizirani,pederasti momci u drustvu moje devojke. Pre neki dan se to isto ovakvim nekim slicnim i meni desilo ko je ovaj, sa\'cu da mu jebem mamu a meni Djole ma pusti ma pusti ga u kurac,vi\'s kako izgleda,bezazlen je!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije