Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugledni odvjetnik koji radi poslove za Vladu dvaput ispitan kao svjedok

Afera Podravka: Istražitelji preko Markovića žele do Polančeca

polančec
Arhiva VL
Autor
Ivanka Toma
23.11.2009.
u 19:42

Marković je do sada već dva puta, ali u svojstvu svjedoka, odgovarao na pitanja o aferi. Jednom je bio ispitan u policiji, a potom još u USKOK-u.

Zanimanje USKOK-a za odvjetnika Zorana Markovića u sklopu afere s Podravkinim dionicama posljedica je vrlo intenzivne istrage protiv donedavnog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca. Istražitelji od početka smatraju da se plan grupe menadžera da se Podravkinim novcem domognu značajnoga vlasničkog udjela u tvrtki nije mogao provoditi bez Polančecova političkog mentorstva.

Budući da se poslovni angažman odvjetničkog ureda Marković&Plišo isprepliće kroz subjekte afere Podravka, Marković je do sada već dva puta, ali u svojstvu svjedoka, odgovarao na pitanja o aferi. Jednom je bio ispitan u policiji, a potom još u USKOK-u. Formalno se Markovića pozvalo na razgovor kao direktora Fime Ami, on shore kompanije s Malte koja je u vlasništvu 10,6 posto spornih dionica Podravke.

Milijunski krediti
Riječ je o dionicama koje je varaždinska Fima otkupila od Francka i PBZ-a. Financijski ju je pratio Merryll Lynch koji je, tvrdi se, uvjetovao da se u državi EU osnuje tvrtka koja će biti vlasnik dionica. Vrijednost dionica 2007. počinje padati pa je Merrill Lynch aktivirao tzv. margin call, odnosno trebalo je podmiriti razliku u padu vrijednosti dionica. Tada se preko splitskog SMS-a temeljem fiktivnih ugovora o kreditiranju plasira 65, a potom još 110 milijuna kuna iz Podravke. Osim zbog toga što je direktor Fime Ami, Marković je USKOK-u zanimljiv i zato što ga se smatra osobom poslovno vrlo bliskom Polančecu.

Ured Marković&Plišo bio je angažiran kod prodaje Ine  MOL-u čiji je pak suvlasnik OTP banka, a upravo je OTP banka Fimi Ami dala kredit od 34 milijuna eura kojim su zatvorena zaduženja prema Merrill Lynchu. U vrlo šturim i rijetkim medijskim istupima odvjetnik Marković kaže da je direktor Fime Ami tek od lipnja ove godine, čime želi reći da nema veze sa spornim transakcijama kojima se novac iz Podravke plasirao za otkup vlastitih dionica.

Neslužbeno se može čuti da je OTP banka posao uvjetovala time da Marković bude direktor Fime Ami obrazlažući to činjenicom da se radi o osobi od povjerenja obje strane. OTP banka, Podravka i Fima Ami nisu jedine dodirne točke koje Marković ima sa sudionicima afere Podravka. Po podacima Ministarstva gospodarstva u 2006. i 2007. godini, kada se pripremala privatizacija Ine i HT-a, financijski savjetnik bio je Merrill Lynch koji je pak angažirao odvjetnički ured Marković&Plišo. Glasnogovornik i savjetnik u Ministarstvu gospodarstva Tomislav Mazal kaže da je odvjetničke usluge Markoviću tada podmirio Merrill Lynch. Marković, međutim, tvrdi suprotno.

Savjetnici u Podravki
– Niti jedan angažman mene osobno, odnosno odvjetničkog društva Marković&Plišo od strane Merrill Lyncha nije postojao. S Merrill Lynchom smo posljednji puta imali doticaja u 90-tima – kaže Marković i navodi da on i njegov ured nisu imali doticaja s ukupnim predmetom istrage u vezi Podravke do početka ove godine kada ih je Podravka angažirala kao pravnog savjetnika da pomognu u realizaciji refinanciranja kredita koji je prethodno dao Merrill Lynch. Za usluge oko prodaje Ininih dionica Marković tvrdi da ih je podmirila Vlada.

Po Mazalu je Vlada njegovu odvjetničkom društvu inkasirala samo 4,3 milijuna kuna, i to na temelju dva ugovora za pravne poslove savjetovanja u pregovorima između Vlade i MOL-a, ali ne za javnu ponudu Ininih dionica. Radi se, navode u ministarstvu, o ugovorima za pregovore Vlade i MOL-a oko novog Sporazuma dioničara, te preuzimanja trgovine plinom.

Za savjetovanje prilikom pregovora Vlade i mađarskog MOL-a isplaćeno je 3,3 milijuna kuna, a za preuzimanje plinskog biznisa ugovorena vrijednost usluge je milijun kuna bez PDV-a, a do sada je odvjetničkom uredu Marković&Plišo isplaćeno 735.000 kuna s PDV-om.

Komentara 36

ST
stefj
19:51 23.11.2009.

Uh, uh, da li je to moguće? Baš me zanima kako će se ovaj put Mesić izvući... Valjda će biti - Rumeni, ako želiš ostaviti glavu na ramenima ne spominji sveto ime Mesićevo...

PA
Pantagana
20:14 23.11.2009.

Koliko se napadalo Polančeca za Podravku ja sam mislio da se imaju svi dokazi protiv njega da je umješan u ovi „aferu“ Podravka, kad ono samo pričam ti priču.

PA
Pantagana
08:51 24.11.2009.

Svaka čast Polančecu na tome što je svoja saznanja o poslovanju Podravke i dao USKOK-u saznanja o umiješanosti Mesića i Mršića. Sad ćemo pratiti kako funkcionira USKOK i Državno odvjetništvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije