Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužba

Afera Pfizer: DORH od SAD-a traži papire o podmićivanju liječnika

'viagra---080806 otv (i poneki mladji brodjani viagru su probali,ali samo iz znatizzelje,uz tekst B.Karakassa) snimio:ivica galovic   (slav.brod)'
Ivica Galović/PIXSELL
08.08.2012.
u 14:04

Optužbe za davanje mita odnose se na razdoblje od 1997. do 2001. godine kada je u Hrvatskoj buknula afera zbog primanja mita

Državno odvjetništvo danas će tražiti od američkih vlasti da im pošalju dokumente na temelju kojih su podnijele tužbu protiv farmaceutske tvrtke Pfizer da su svoje zaposlenike u više država, među ostalima i u Hrvatskoj, ovlastili da podmićuju liječnike kako bi oni propisivali njihove lijekove. Dobili smo neslužbenu potvrdu od izvora iz DORH-a.

Tužba je podnesena na okružnom sudu District of Columbia, a farmaceutski ju je div želio izbjeći pa se nagodio da će platiti 60 milijuna dolara. Optužbe za davanje mita odnose se na razdoblje od 1997. do 2001. godine, a 2004. godine je buknula afera u Hrvatskoj i za primanje mita sumnjičili su se liječnici koji su visokopozicionirani u tijelima koja odobravaju registraciju lijekova i njihovo uvrštavanje na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Tada je Pfizer promptno smijenio svog zastupnika za Hrvatsku Zdenka Bućana, a objavljivalo se da je s njim nestao i dio dokumentacije. S čela Nacionalnog bioetičkog povjerenstva smijenjen je i Slobodan Vukičević  jer je radio studiju za Pfizerov lijek lasofoxifene i istovremeno bio član povjerenstva koje odobrava lijekove.

Aferu Pfizer i tada je preuzeo DORH ne bi li istražio jesu li sumnje protiv liječnika osnovane, no tišina u istrazi trajala je do sada, trenutka kad su Amerikanci podnijeli  optužnicu.

Ključne riječi

Komentara 41

DU
Deleted user
14:23 08.08.2012.

Trenutno se odvija niz mito/korupcija procesa u zdravstvu. Primjerice, najviše aktivan u segmentu obiteljske medicine je onaj tajkun koji se obogatio na mlijeku i mliječnim prerađevinama i kasnije otišao u inozemstvo. Podigao farmaceutsku tvornice iz "zelena livada" (greenfield) investicije i veoma je široke ruke jer su to novi brand "dođoši" na tržište lijekova. Osim toga, potkupljuju svi igrači na farma tržištu koji posluju više od par godina. Oni koji nisu potkupljivali su prestali s radom i zatvorili predstavništva jer im "nije išlo". Simple as that! Ima i onih koji neće uopće poslovati (lijepo rečeno) sa sitnom ribom nego samo šefovima onkologije i sličnim odjelima gdje se troše nezamislivo skupi lijekovi protiv tumora. Liječnici za ženske bolesti pak dobivaju i dalje na rukicu iznose, ako vežu pacijentice za određenu marku kontraceptiva. To je nekih 13 kutija godišnje i njima kapenzi, kako bi rekao Mamić, svaki mjesec suma. Od rajngli, servisa, putovanja do izravne doznake na račune u tuđini - nek Bajić izabere jer je sve protivno zakonu, a svi to rade! Ne može "falit", kako bi rekli u njegovom splitskom kafiću. Ali, neće se to čačkati...

JO
Joli
14:26 08.08.2012.

Znači patuljke u DO treba uvijek stisnuti ´´izvana´´ da pomaknuli svoje turove ( koja je to fiama đizs!).Lova u brodogradilištu (onih 6 mil$ afera s Vukelićem) pa Daimler, pa Hypo pa.........

IS
istima
14:15 08.08.2012.

Da se pošteno istraži državne odvjetnike niti jedan ne bi ostao na slobodi....... no, tko će čuvati čuvare? Gdje je dno do kojeg bi trebalo zagrebati kroz kriminal?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije