Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osoba tjedna: Pero Kovačević

Afera mu ne nedostaje

hrv-pero-txt.jpg
import
27.01.2006.
u 19:00

Pravaš Pero Kovačević, saborski zastupnik i član Predsjedništva stranke, u prvoj je polovici svoga zastupničkog mandata prešao put za koji mnogim hrvatskim političarima treba više godina. Od relativne anonimnosti bivšeg pomoćnika ministra hrvatskih branitelja i tajnika kabineta glavnoga državnog inspektora, taj je diplomirani pravnik, rodom iz Donje Dubice u BiH, postao gotovo nezaobilazna figura u političkom životu hrvatskoga parlamenta koju citiraju u gotovo svakom novinskom izvješću.

Nedavno objavljena statistika pokazala je da je najaktivniji zastupnik u ovom sazivu, a gotovo nema teme o kojoj u Velikoj vijećnici nije govorio. Kritizirao je vladajuće u pitanjima vezanim za vojsku, nacionalnu sigurnost i pravnu proceduru, ali nije ostajao dužan ni oporbenjacima. Ostat će zabilježen kao prvi zastupnik koji je u Saboru, u znak prosvjeda protiv obespravljenosti građana u ovrhama, za rasprave o izmjenama Ovršnog zakona, svojih pet minuta za raspravu iskoristio tako da je ustao i šutio. Takvim nastupima ojačao je svoj položaj i popularnost u stranci i izvan nje, a i HSP-u je zasigurno pomogao u rastu popularnosti.

Iako je u kratkom vremenu politički prilično napredovao, nedostajalo mu je nešto da bi se uklopio u sliku kakvu građani imaju o gotovo svim hrvatskim političarima sudjelovanje u aferi. No, nekoliko tjedana nakon isteka polovice zastupničkog mandata, upravo ga je zbog afere, u vezi s Kamen-Ingradom, prozvao glavni državni inspektor. Prema tvrdnjama državnog inspektora, pravaški zastupnik je 2002. godine, dok je bio tajnik kabineta tadašnjega glavnog državnog inspektora, potpisao 15-ak rješenja kojima se nezakonito omogućilo tvrtkama, među njima i Kamen-Ingradu, da se bave eksploatacijom kamena. Zbog rješenja koja je potpisao Kovačević, smatra državni inspektor, dugovi više tvrtki otišli su u zastaru prouzročivši državi višemilijunske štete. Državni inspektor izjavio je da je podnio prijavu Državnom odvjetništvu protiv sudionika u tim odlukama, no nije želio reći je li među njima i Kovačević.

Prozvani pravaš kaže da protiv njega nije podnesena nikakva prijava i brani se time da je sve radio po zakonu i odlukama tadašnje koalicijske vlade, a u interesu jeftinije gradnje autoceste Zagreb Split. Optužbom za sudjelovanje u aferi Kamen-Ingrad, Kovačević se tako protekli tjedan prvi put u političkoj karijeri našao u samome središtu velikog skandala, i to u ulozi jednog od glavnih negativaca. S obzirom na višestruku upletenost gotovo svih većih političkih stranaka u priču o kamenolomu, bit će vrlo teško ustanoviti tko se i koliko ogriješio o zakon, a sankcija vjerojatno neće biti ni za koga.

Peri Kovačeviću skandal najvjerojatnije neće štetiti u daljnjoj političkoj karijeri. Naprotiv, može se pokazati da mu je donio i koristi s obzirom na to da je jer je i Anto Đapić optuživan za sudjelovanje u aferi Kamen-Ingrad ojačala veza s neprijepornim šefom pravaša, kojemu je i inače beskrajno lojalan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije