Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zeleni Koruške

''Afera Hypo počela je sa Zagorcem i financiranjem šverca oružja''

Hypo
REUTERS
14.04.2010.
u 20:02

Ogorčeni manjkavom podrškom državnih vlasti u istrazi, austrijski političari iz stranke Zelenih tvrde: Ovo je najveći kriminalni slučaj u povijesti Austrije – šverc oružja, narkomafija, pranje novca, bogaćenje menadžera i političara.

Ogorčeni manjkavom podrškom države istrazi parlamenta Koruške, čelnici austrijskih Zelenih zaprijetili su da će tražiti nepovjerenje pojedinim austrijskim ministrima, a otvoreno su govorili i o počecima afere Hypo te o ulozi Vladimira Zagorca.

– Afera Hypo najveći je kriminalni slučaj u povijesti Austrije. Riječ je o švercu oružjem, o narkomafiji, o pranju novca te o bogaćenju privatnih osoba, menadžera i političara – rekao je na presici Rolf Holub, predsjedajući povjerenstva.

Njega i nacionalnog parlamentarca Zelenih Petera Pilza na ovakav je istup ponukalo otkazivanje svjedočenja bivšeg ministra financija Karla-Heinza Grassera, kojega se povezuje s Tilom Berlinom, bivšim šefom Hypa i “uz Grassera ključnom osobom u aferi”. Ni guverner HNB-a Željko Rohatinski nije htio jučer doći svjedočiti o pregovorima Ive Sanadera i Edmunda Stoibera o prodaji Hypa i pritiscima kojima je bio izložen, no Rohatinski je navodno spreman pismeno odgovoriti na postavljena pitanja.

Žaleći se na uskraćivanje dokumenata iz austrijske vojne obavještajne službe i ministarstva obrane, Pilz je izjavio da se time štiti “general Zagorec koji stoji u početku afere i financiranje šverca oružja kojim je sve započelo” još tijekom rata u Hrvatskoj. Zagorec je u Hrvatskoj osuđen zbog pronevjere novca za kupnju oružja, a Pilz je sada naveo oružje vrijedno 250 milijuna eura koje mu je navodno isporučeno te stotine milijuna eura kredita koje mu je Hypo odobrio. U tom dijelu afere austrijsko i lihtenštajnsko tužiteljstvo istražuju je li Zagorec pronevjereni novac prao preko tvrtke kćeri u Lihtenštajnu i potom ga sakrivao u projekte s nekretninama.

Komentara 21

OB
-obrisani-
23:15 14.04.2010.

4.04.2010. u 22:47h registracija je napisao/la: U 15 dana rada sam zaradio MJESEČNI prihod u iznosu od 4743 kuna! Jednostavno se besplatno prijaviš, slijediš upute i gledaš kako ti se povećava iznos na bankovnom računu!!! Super web stranica ---> www.gdi-wealth.ws ............ Kaj i ti spamaš? AJDMO xx 69- 71/ oralno i njemu sliči. Lova do krova.

OB
-obrisani-
22:10 14.04.2010.

Opet o Hypo i Zagorcu. Samo da se odvuče pozornost od veleizdajnika lošega skladatelja.

PO
Polarus
00:43 15.04.2010.

@0001 Dušo draga... ovdje je rasprava o hdzovom kadru... kad to rješimo... onda ćemo dalje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije