Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera hipokrat

Od 365 optuženih do sada se nagodilo njih 313

Dražen Dedi
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
02.07.2015.
u 07:04

Od afere Hipokrat profitirao je i državni proračun u koji se, prema podacima iz veljače, do sada slilo 8,8 mil. kuna

Još 23 liječnika te neki od predstavnika tvrtke Farmal, optuženi u aferi Hipokrat, ovaj su tjedan osuđeni na zagrebačkom Županijskom sudu temeljem ranije sklopljenih nagodbi s USKOK-om. Optuženici, među kojima je Jasna Majhen, bivša financijska direktorica Farmala, osuđeni su na uvjetne kazne, zatvorske kazne koje su im zamijenjene radom za opće dobro te novčane kazne. Ovim nagodbama broj optuženika koji još nisu sklopili nagodbe ili ne razmišljaju o njima sveo se na 52, a među njima je i prvooptuženi Dražen Dedi, vlasnik Farmala.

Hoće li biti još nagodbi, trebalo bi se znati na jesen, kada će se vjerojatno odlučiti o početku suđenja za optuženike koji se nisu nagodili s USKOK-om. Kada je koncem 2013. potvrđena optužnica u aferi Hipokrat, kojom su se farmaceutska tvrtka Farmal i njezini predstavnici teretili da su novcem, nagradama i darovima diljem Hrvatske mitili liječnike opće prakse kako bi propisali lijekove Farmala, hrvatsko pravosuđe dobilo je po mnogo čemu rekordan spis. Jer nakon jednogodišnje istrage optužene su 364 osobe i farmaceutska tvrtka Farmal. Drugim riječima, radilo se o optužnici s najvećim brojem optuženika u povijesti hrvatskog pravosuđa. Uz to, sama je optužnica brojila 800 stranica, a cijeli sudski spis više od 100.000 stranica.

Godinu i pol dana kasnije postupak je i prije početka suđenja okončan za 313 optuženika koji su osuđeni temeljem nagodbi s USKOK-om, a u proračun je što od novčanih kazni, što od oduzete imovinske koristi, prema podacima iz veljače, uplaćeno oko 8,8 milijuna kuna.

>> U akciji Hipokrat optužene 364 osobe

>> Zbog Farmala do sada osuđen 271 liječnik, oduzeto im 8,8 milijuna kuna

Komentara 5

KU
Kurciban
07:30 02.07.2015.

8.8 M kn vraćeno je od 313 slučajeva. Pohvalno, ali sve je to sitna lova. Treba procesuirati krupne ribe, koje su dopridonijele osiromašenju države i antipoduzetničkoj klimi. Zbog kojih prosječan građanin RH misli da su lopovi svi koji imaju malo više love...

SA
sasavt
07:44 02.07.2015.

živila mutava država kradi varaj laži i onda se nagodi i ajd zdravo !

SA
sasavt
07:44 02.07.2015.

živila mutava država kradi varaj laži i onda se nagodi i ajd zdravo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije