Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvučen novac

Afera Fimi media: Iz crnog fonda kupovali i medije

hdz
Tomislav Miletić/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
17.12.2010.
u 07:45

"Samo za Osječku televiziju i Hrvatski list po Sanaderovu nalogu iskeširano 700.000 eura"

Znatan dio nelegalno izvučenog novca iz državnih tvrtki bivšem premijeru Ivi Sanaderu poslužio je za ovladavanje medijima. Samo za lokalne medije, Osječku televiziju i Hrvatski list, po Sanaderovu nalogu iz crnog je fonda bilo iskeširano više od 700.000 eura.

U dogovoru s Milanom Bandićem bivši premijer Ivo Sanader osigurao je HDZ-u 50-postotni udio u upravljačkim pravima Z1 televizije, i to preko Sljeme produkcije.

Pri tome je glavni operativac za ovladavanje medijima bio bivši glasnogovornik HDZ-a, a potom Vlade, Ratko Maček. Tako, naime, glase neke tvrdnje Mladena Barišića, bivšeg šefa Carine, rizničara HDZ-a i svojedobno Sanaderova velikog prijatelja, što ih je u sklopu obrane u istrazi o aferi Fimi media iznio tužiteljima USKOK-a. Barišić tvrdi da je prema izravnom Sanaderovu nalogu u dva navrata Mačeku dao gotovinu kojom je trebalo riješiti lokalne medije.

Vezana uz skandale

Ratko Maček na to odgovara da Barišić bezočno laže.

– Sa Osječkom televizijom nisam imao baš nikakve veze, a s Hrvatskim listom imam samo utoliko što sam, kada su se te novine prodavale, povezao odvjetnika i Ivicu Marijačića – kaže Maček.

Prema Barišićevim tvrdnjama, u slučaju Osječke televizije riječ je bila o plaćanju dugova za tu televizijsku kuću, i u tu je svrhu iz crne blagajne u Slavoniju otišlo 300.000 eura. Osim što je naveo iznos, bivši šef Carine je rekao da je o tome prethodno bilo još prodiskutirano na sastanku kod Vladimira Šeksa, gdje su o svemu prodivanili s Tomislavom Ivićem koji je tada bio šef Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije, i Dragom Veselčićem, aktualnim direktorom Vinkovačke televizije. Valja napomenuti da je Osječka televizija osnovana 2007. te da se od prvog dana uz nju vezuju skandali, i to zbog dodjele koncesije. Naime, tvrtke Kanal 031 i njen vlasnik Oto Živčić, koji se javio na isti natječaj za dobivanje koncesije, podnio je protiv sedam članova Vijeća za dodjelu koncesije kaznene prijave navodeći da Vijeće nije poštovalo zakonsku proceduru te da je Osječku televiziji gradska koncesija dodijeljena nelegalno. Prijava je podnesena nadležnom državnom odvjetništvu i navodno su tužitelji i kriminalistička policija nešto i provjeravali. U listopadu ove godine protiv Sanadera i Barišića podnesena je anonimna kaznena prijava u kojoj im se na teret stavlja to što je za Osječku televiziju pribavljena 1,5 milijuna kuna vrijedna oprema koja je uvezena bez plaćanja carine. U prijavi se kao krivac za kršenje carinskih propisa ističe Barišić, dok se Sanader navodi kao nalogodavac.

“Nismo svi isti”

O odnosu na Hrvatski list, Barišić kaže da je za te novine izdvojeno 415.000 eura. Tvrdi da je prema nalogu bivšeg premijera Sanadera taj iznos predao Ratku Mačeku koji je pak trebao organizirati kupnju tih zadarskih novina. Maček pak to opovrgava, a kaže i da nema nikakve veze s ulaskom HDZ-a u vlasničku strukturu Z1 televizije i operacionalizacije dogovora s Bandićem. Kaže da Barišić laže i tovari drugima ne bi li tako umanjio svoju krivnju. Međutim, Nevenka Jurak tvrdi da je uoči izbora 2007. godine održan sastanak na kojemu su R. Maček, Slobodan Ljubičić. tada prvi čovjek Zagrebačkog holdinga i odvjetnik Pero Lozica dogovorili da će Z1 televizija biti 50 posto HDZ-ova i 50 posto SDP-ova.

– To mu neće uspjeti jer nismo svi isti – izričit je Maček. Na isti način komentirao je i optužbe bivšeg šefa Carine da je uzeo velik novac za angažmane tvrtke Massol, koja je za HDZ organizirala sve događaje.

Barišić tvrdi da je Massol pola plaće uzimao legalno, a pola se davalo Mačeku na ruke. Maček i to poriče, i navodi da nema nikakve veze s Massolom.

Ključne riječi

Komentara 23

PR
Protivcenzure
19:16 17.12.2010.

jaca gleda u njega kao u boga!!! na ovoj fotografiji je skoro cijelo vodstvo kriminalne organizacije.

DR
dreamteam
18:57 17.12.2010.

Htio je on imitirati Berluskonija samo na balkanski nacin.

MI
miso
19:06 17.12.2010.

Nitko ga tako milo ne glada kao žena na slici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije