Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjera u oporavak

Adriadiesel mora otpustiti 100 radnika da bi opstao

'17.06.2013., Karlovac - Obilazak postrojenja tvornice dizelskih motora Adriadiesel.  Photo: Dominik Grguric/PIXSELL'
'Dominik Grguric/PIXSELL'
23.07.2013.
u 12:07

Novac za zbrinjavanje viška radnika mogao bi dati ruski partner, a vlasnici zasad nisu podržali prijedlog da sudjeluju u financiranju

Unatoč teškoj situaciji, kašnjenju plaća i štrajku koji je obilježio ovogodišnje poslovanje Adriadiesela, na Skupštini dioničkog društva prihvćene su sve predložene odluke. Time je, neposredno nakon obavljene primopredaje havarijskog motora za rusku nuklearku u Rostovu, pružen još jedan poticaj za opstanak te ugledne tvrtke.

 Dotaknuli dno

 – Vjerujem da smo, kada je riječ o brodskom programu, dotaknuli dno i da se već 2014. može očekivati oporavak – napomenuo je direktor Vladimir Hristov u svom obraćanju. Posebno se osvrnuo na budućnost.

 – Jedan od naših najvećih dioničara, tvrtka Jadranska ulaganja, preuzela je brodogradilište Brodotrogir i već ugovorila dva broda na kojima bi mogli biti naši motori. To bi nam bio prvi veći ugovor u 2013. godini.

Osim toga, ulaskom u EU otvorilo nam se novo, iznimno veliko tržište. Razlog je to više da se od brodskog programa ne treba odustajati, unatoč konkurenciji s istoka. Velike nade polažemo i u nuklearni sektor, prvenstveno kroz suradnju s ruskim partnerima. Još iz vremena Jugoturbine imamo dobre reference, a motori koje znamo i možemo raditi su poznati i pouzdani. Sada ih radimo bez licence.

To je s jedne strane velik izazov za naše ljude, ali s druge i dodatni financijski benefit, jer nema plaćanja troška licence – rekao je Hristov. Zaključio je i da je iz svih podataka o poslovanju vidljivo da ne treba propustiti šanse koje tvrtka ima, bez obzira što trenutačno treba uložiti dodatan napor, ali i financijska sredstva.

Među najznačajnijim potrebnim financijskim injekcijama je osiguranje sredstva za otpremnine višku radnika. Po mišljenju sadašnje uprave, bez obzira na potencijalne poslove, Adriadiesel dogoročno može opstati samo sa znatno manjim brojem radnika.

Predviđeno je da se otpremninama zbrine oko 100-tinjak sadašnjih radnika, čime bi se broj zaposlenih smanjio na 150 ili čak i manje.

 Milijunske uštede

 Time bi se, unatoč isplaćenim otpremninama, još uovoj godini na plaćama uštedjelo oko 800.000 kuna. Već iduće godine ušteda bi znosila visokih 8,4 milijuna kuna. Zasad vlasnici nisu podržali prijedlog da sudjeluju u financiranju ovog projekta, ali spremnost na pozajmicu kojom bi se obavio taj proces izrazio je ruski partner.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije