Naslovnica Vijesti Hrvatska

Adria protiv Republike Hrvatske izgubila spor vrijedan 80 mil. eura

Pravorijek potvrđuje da je spor između Adrije i Hrvatske lutrije u potpunosti trgovačke naravi i da nema odgovornosti Republike Hrvatske.
21. lipnja 2010. u 16:11 22 komentara 2 prikaza
loto-test
Foto: Arhivska fotografija

Arbitražni sud odbio je u cijelosti zahtjev austrijskog poduzeća Adria Beteiligungs GmbH (Adria) koje je protiv Republike Hrvatske podnijelo niz neosnovanih i pretjeranih zahtjeva i zatražilo naknadu štete od 80 milijuna eura, priopćio je DORH.

Višegodišnji spor

Adrijina tužba potječe iz njezina spora s Hrvatskom lutrijom još iz ranih 90-ih godina. Spor se odnosi na dva zajednička ulaganja u igre na sreću koja su nastala prije raspada bivše Jugoslavije. Kao što je to bio slučaj i s mnogim drugim poslovnim pothvatima u Hrvatskoj u to vrijeme, tijekom Domovinskog rata zajednička ulaganja pretrpjela su znatan ekonomski pad. Poslovni odnos Hrvatske lutrije i Adrije pogoršan je kad je Adria pokušala od Hrvatske lutrije preuzeti upravljanje zajedničkim ulaganjima što je dovelo do nemogućnosti upravljanja zajedničkim ulaganjima i zbog toga, uz još neke čimbenike, Hrvatska lutrija 1994. godine raskinula je ugovor.

Nakon raskida ugovora Adria je pokrenula protiv Hrvatske lutrije sudski postupak pred sudom u Republici Hrvatskoj. U početku je Adria tražila ponovnu uspostavu zajedničkih ulaganja, a kasnije je preinačila tužbu zatraživši naknadu štete. Nakon opsežnog raspravljanja Adrijine tužbe, u studenom 2002. godine hrvatski sud je naložio Hrvatskoj lutriji da plati Adriji naknadu štete od 4,5 milijuna eura. Sud je utvrdio ovaj iznos kao ukupni iznos Adrijina ulaganja u zajednički posao, a Hrvatska lutrija platila je navedeni iznos u cijelosti. Adria je ustrajala pri tužbi protiv Hrvatske lutrije zbog izgubljene zarade, koja još uvijek nije riješena pred hrvatskim sudom.

Nova tužba

Bez obzira na presudu hrvatskog suda u korist Adrije i bez obzira na iznos naknade koji je Adria primila temeljem presude iz studenog 2002., Adria je u lipnju 2007. godine podnijela novu tužbu protiv Republike Hrvatske. To je učinila putem međunarodne arbitraže po pravilima UNCITRAL. U arbitražnom postupku Adria je iznijela niz navoda zbog kojih bi se spor s Adrijom protezao i na Republiku Hrvatsku. Navodi Adrije su, između ostalog, da je Republika Hrvatska tijekom Domovinskog rata izvlačila novac iz zajedničkog ulaganja i da su Adrijini problemi nastali zbog navodnog nastojanja Republike Hrvatske "da se riješi austrijskog kapitala iz hrvatskog gospodarstva". Adria navodi da je Republika Hrvatska pri tome povrijedila zakonske obveze prema Adriji kao stranom ulagatelju. Kao rezultat toga, prema navodima Adrije, Republika Hrvatska mora platiti naknadu od 80 milijuna eura kao i kamate i troškove, navodi se u DORH-ovu priopćenju..

Pravorijek iz lipnja 2010. godine odbio je u cijelosti Adrijinu tužbu protiv Republike Hrvatske. Pravorijek potvrđuje da je spor između Adrije i Hrvatske lutrije u potpunosti trgovačke naravi i da nema odgovornosti Republike Hrvatske. Prema tome, Republika Hrvatska nije povrijedila svoje obveze koje proizlaze iz međunarodnog prava. Sud je utvrdio da je Republika Hrvatska putem svojeg suda omogućila Adriji raspravljanje o zahtjevu i naložila Hrvatskoj lutriji da plati Adriji znatan iznos naknade štete.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • Vorosmart:

  A ti odi u kut u kaznu.Jedna od sado varijanti je klečanje po zrnima kukuruza,kad već spominješ kukuruz. Inače,što misliš koliki će narasti ove godine?Ako bude velik,tvrtke najpoznatijeg hr cvjećara će ga moći dosta izvesti i zaraditi neku crkavicu.Bojim se ... prikaži još! da bi neke od preostalih 199 obitelji mogle postati zavidne.

 • Avatar Časna seka
  Časna seka:

  Sad imamo za još jedno bojanje tunela.

 • Avatar condor
  condor:

  Kako, Adria Beteiligungs GmbH, nije uspjela u svojem tužbenom zahtjevu protiv RH, eto našoj Vladi mogučnost, da sačuvanim novcima isplati ovim lakomim sindikalistima regrese i božičnice, te na olak način obezvrijedi ovih milion uzaludno prikupljenih potpisa od studenata, penzića i besposličara.