Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dokumentarac

Aćimović u Grubišnom Polju snima film o paraolimpijcu Kralju

'Podravina-bilogora, 20.12.2010. Grubisno Polje Kralj je pred kamerama ispricao dio svojega zivotnoga puta: od ruba smrti do svjetske slave Snimio: Michael Palijan / VLM'
'Michael Palijan / VLM'
21.12.2010.
u 09:00

Oduševio sam se vidjevši ga da pet puta ruši svjetski rekord u Pekingu, gdje sam snimao dokumentarac o slijepom atletičaru – kaže Aćimović

Hrvatska i dio svijeta već poznaju sportske uspjehe prvog hrvatskog zlatnog paraolimpijaca Darka Kralja. No, uskoro će u dokumentarnom filmu, koji o njemu snima redatelj Dejan Aćimović, osim sportskih uspjeha, javnost moći vidjeti njegovu životnu priču.

Čudesni rezultati

Posebice kalvariju koju je kao branitelj prošao od ranjavanja 1991. kada je jedva izvukao živu glavu, do danas, kada se priprema za siječanjsko svjetsko prvenstvo na Novom Zelandu.

Aćimovićeve kamere proteklih godinu dana, osim na natjecanjima, virile su i u njegovu kuću, obitelj, dvorište, snimale ga u ribolovu, lovu, ali i na treninzima i pripremama. U nedjelju smo, na snijegom zatrpanom bacalištu u Grubišnom Polju, gdje su kamere lovile Kralja na treningu, razgovarali s redateljem.

– Oduševio sam se vidjevši ga da pet puta ruši svjetski rekord u Pekingu, gdje sam snimao kadrove za dokumentarac o slijepom atletičaru Petru Bešliću. Tada sam odlučio snimiti film i o njemu. Fenomenalan čovjek: hrvatski, europski, svjetski prvak, paraolimpijski pobjednik, svjetski rekorder, a sve je postigao u samo tri godine! Takva čovjeka nema svugdje – rekao je Kraljem oduševljeni Aćimović.

Snimljeno 300 sati

I Kralj je bio iznenađen i počašćen idejom o snimanju filma o sebi. Odmah je pristao na snimanje, iako je bilo dvojbi i straha kako će sve izgledati kada kamere uđu u njegov dom.

– Kada su se Dejan i ekipa pojavili, uvidjeli smo da će sve biti u redu i brzo smo se navikli – kaže Kralj.

U početku je trema radila svoje, ali prekjučerašnje je snimanje pokazalo da se Kralj i njegov trener Boris Kljajić odlično snalaze pred objektivima. Datum premijere dugometražnoga dokumentarca još nije utvrđen. Snimljeno je oko 300 sati materijala od kojega je već pripremljena gruba verzija.

– Izgleda odlično, ništa do sada viđeno. Dosnimavamo još neke detalje – kaže redatelj.

Financiranje je, dodaje, dosta teško i najviše ide iz njegova džepa, a pomažu mu Grad Zagreb, sponzori, prijatelji, Ministarstvo zdravstva.

– Stigla su i obećanja ministarstava branitelja i sporta, premijerke i Paraolimpijskoga odbora, pa čekamo da se ispune. Država bi trebala potaknuti takvo snimanje. Da Darko živi u Londonu, već bismo dobili cijeli serijal – zaključuje Aćimović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije