Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

ACI marina u luci Porto Baroš - najveći hrvatski nautički projekt vrijedan preko 50 milijuna eura

ACI marina u luci Porto Baroš
Foto: Promo
1/7
27.11.2023.
u 08:00

Najveća investicija u povijesti hrvatskog nautičkog turizma

Suradnjom dvaju regionalnih lidera – ACI d.d., najvećeg lanca marina na Mediteranu i tvrtke GITONE Kvarner d.o.o., jednog od najeminentnijih domaćih aktera u području turističkih i hotelijerskih usluga, svjetlo dana ugledat će ACI marina Rijeka. Nova riječka ACI marina u potpunosti će promijeniti vizuru grada Rijeke te obogatiti turističku ponudu čitavog Kvarnera i Hrvatske, a svojim raznovrsnim sadržajima, novim radnim mjestima te poslovnim mogućnostima unaprijedit će kvalitetu života stanovnika cijele riječke regije. Ipak, marina će se prije svega isticati naprednim visokotehnološkim rješenjima te će biti od izuzetne važnosti upravo u pogledu neophodne zelene i digitalne tranzicije.

Foto: Promo

Tehnološki najnaprednija marina na ovim prostorima

ACI marina Rijeka na prostoru Porto Baroša najveća je i najznačajnija investicija u nautički turizam u hrvatskoj povijesti iz više razloga. Prvenstveno, investicija je procijenjene vrijednosti od oko 50 milijuna eura. Nadalje, projekt će, osim ponude za nautičare, u cijelosti preobraziti područje istočnog dijela riječke luke, odnosno Porto Baroša i Senjskog pristaništa, već desetljećima za javnost zatvorenog lučkog područja koje će građanima Rijeke i gostima marine ponuditi niz sadržaja, od atraktivne šetnice, preko raznovrsne ugostiteljske i trgovačke ponude, do sportskih i drugih aktivnosti. Svojim brojnim sadržajima, novim radnim mjestima i poslovnim mogućnostima unaprijedit će i kvalitetu života stanovnika cijele riječke regije.

Foto: Promo

Buduća riječka marina omogućit će i razvoj novih tehnologija pogona brodova, digitalizacije, autonomne ili djelomično autonomne plovidbe, uz pomoć najsuvremenijih 3D projekcija podmorskog i nadmorskog dijela luke, kao i alternativnih brodskih pogona, primjerice na vodik ili električnu struju, uz najviše standarde zaštite okoliša, zbrinjavanja otpada i smanjenja štetnih utjecaja na prirodu, budućnost su nautičkog turizma, posebice u zatvorenim i osjetljivim morskim ekosustavima poput Jadrana i Mediterana. Dugoročno gledano, projekt ACI marine Rijeka možda je najznačajniji zbog planiranog održivog razvoja i unapređenja novih tehnologija u nautičkom turizmu u cijelosti.

Foto: Promo

Transformacija Rijeke

U budućoj marini i zajedničkoj tvrtki koja njome upravlja, ACI će biti zadužen za dio poslovanja koji se odnosi na nautički turizam, odnosno prihvat plovila i povezane usluge, a Lürssen za ostale vezane poslove, uključujući dovođenje megajahti na vez, s obzirom na to da je njemačka tvrtka jedan od najvećih proizvođača luksuznih velikih jahti na svijetu, ali i za razvoj novih tehnologija u navigaciji i zaštiti okoliša. U marini će biti zaposleno više od 130 djelatnika, a kad se pribroje sve prateće djelatnosti, ta će brojka biti znatno veća, s tim da će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u mnogobrojnim djelatnostima opskrbe, održavanja, servisa i različitih usluga vezanih uz poslovanje luke nautičkog turizma, plovila i posade.

Ukupno gledajući, partnerstvo s Lurssenom predstavlja strateški korak prema postizanju visokih standarda i prepoznatljivosti ACI marine Rijeka na globalnoj razini. Kombinacija najsuvremenijih tehnologija, inovacija i stručnosti u izgradnji luksuznih jahti jamči da će ACI marina Rijeka postati jedno od najvažnijih središta u nautičkoj industriji, pozicionirajući Hrvatsku kao važnog igrača u tom sektoru.

Foto: Promo

Prostor Porto Baroša koji je dosad građanima bio nedostupan, posjetiteljima će pružiti novu šetnicu, restorane, trgovine i mnoštvo drugih sadržaja koji će obogatiti društveni život grada Rijeke. Osim za nautičare, nova će marina u svakom trenutku biti otvorena i za građane Rijeke te njihove goste.

„Važno je naglasiti kako je Rijeka s razlogom odabrana za ovakav projekt, prvenstveno jer je riječ o jednom od najznačajnijih hrvatskih gradova, kako po pitanju urbane i gospodarske razvijenosti, tako i po pitanju bogate pomorske tradicije i ostavštine. Za početak, sami prostor luke nautičkog turizma Porto Baroš nudi potrebne kapacitete za infrastrukturu kakvu zahtjeva jedan ovakav nautički kompleks, a mi ćemo se zajedno s kolegama iz tvrtke GITONE Kvarner dodatno pobrinuti za modernizaciju svih potrebnih aspekata ovog prostora“, poručio je Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d. za investicije, marketing i maloprodaju.

Foto: Promo

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije