Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO ĆE BITI VRIJEME

AccuWeather objavio prognozu za jesen, evo što čeka Hrvatsku

Pixsell/AccuWeather
13.08.2021.
u 09:50

Očekuje se da će se intenzivnija ljetna vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, osobito u ranoj jeseni

AccuWeather objavio je prognozu za jesen u Europi koja počinje za nešto malo više od mjesec dana, a koja bi mogla donijeti tračak nade za europske države pogođene poplavama, sušom i požarima.

Meteorolozi kažu kako će na vrijeme uvelike utjecati fenomen La Niña koji se razvija na Pacifiku, a koji će utjecati na vremenske prilike u cijelome svijetu. Jesen će službeno početi 22. rujna.

Kako se La Niña pojačava diljem Europe tijekom rujna, listopada i studenog, olujni trag koji je dominirao sjevernim dijelom kontinenta postupno će se pomicati prema jugu.

To će biti olakšanje za dijelove Njemačke, Belgije, Nizozemske, Luksemburga i sjeveroistočne Francuske, gdje su obilne oborine izazvale povijesne poplave tijekom srpnja. Sušniji uzorak koji se očekuje u jesenskim mjesecima bit će povoljan za područja koja se još oporavljaju od poplava.

Temperature će u cijeloj regiji također biti gotovo normalne tijekom jesen te će se kretati od 21 do 23 stupnja Celzijeva u ranu jesen, a od 4 do 8 stupnjeva kasno u sezoni.

S istoka Mediterana razdoblja obilnih oborina mogla bi se proširiti do sjeverne Italije i balkanskih država krajem listopada i tijekom studenoga.

Prosječna temperatura u istočnoj Europi bit će od 18 do 21 stupanj početkom rujna, a zatim pada do 0 stupnjeva do kraja studenoga. Na Balkanu i u Grčkoj temperature će početkom rujna biti od 29 do 32 stupnjeva, a do kraja studenoga od 16 do 21 stupanj Celzijev.

Očekuje se da će se intenzivnija ljetna vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, osobito u ranoj jeseni.

Vrućina će se tako na Balkanu i u Grčkoj zadržati tijekom prve polovice jeseni kada su mogući toplinski valovi. Toplinski val je, naime, razdoblje od pet ili više dana s prosječnim temperaturama najmanje 5 stupnjeva Celzijevih iznad uobičajenih.

Toplinski valovi i suhi uvjeti početkom jeseni povećat će opasnost da se šumski požari koji su harali selima po dijelovima Balkanskog poluotoka nastave do jeseni.

Iako će vrućine biti do kraja rujna, oluje sa Mediterana mogu povremeno donijeti kratka osvježenja.

Dolazak značajnijih oborina koje stižu krajem listopada i studenoga mogao bi prouzročiti poplave.

"Prijetnja poplavama proširit će se iz Italije na Balkan, posebno do studenoga", kažu meteorolozi dodajući da obilne oborine također mogu aktivirati klizišta. Lokalizirana tuča ne može se potpuno isključiti.

VIDEO Evo kako rashladiti automobil tijekom ljetnih vrućina

Ključne riječi

Komentara 6

MI
Mislav28
15:17 13.08.2021.

Ne zanima me Bugarska planina Balkan i kakvo će tamo vrijeme biti. Zanima me kakvo će vrijeme u hrvatskoj biti?

Avatar Tata1208
Tata1208
14:26 13.08.2021.

Ali nas zanima kakvo će vrijeme biti u Hrvatskoj, no o tome ni riječ. Samo omiljeni balkan ovog medijskog poduzeća, pardon, preduzeća.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
11:21 13.08.2021.

Evo tjednik Globus objasnio sa se na jesen neće moći u trgovinu,ako nisi cijepljen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije