Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica s migrantima

Abdullah: Zadnja nada bila je Kolinda

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
14.04.2016.
u 07:00

Nažalost, vraćam s granice u prihvatilište i zatražit ću politički azil u Grčkoj, kazao nam je Abdullah Afrani, 66-godišnjak iz Alepa.

Da su migranti u izbjegličkom kampu u grčkom pograničnom gradu Idomeniju dobro informirani, govori i činjenica da su htjeli iskoristiti posjet predsjednice Hrvatske te predsjednika Slovenije i Makedonije izazvavši nerede ponovno pokušavajući probiti ogradu s nadom da će ih makedonska policija zbog prisutnosti visokog izaslanstva propustiti. Međutim, policija je postupila kao i prije nekoliko dana bacivši na njih suzavac te ih je tako smirila. Incident se dogodio u vrijeme kada je samo nekoliko stotina metara dalje, u Gevgeliji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila u posjetu privremenom tranzitnom centru za migrante Vinojug, sa slovenskim i makedonskim kolegama Borutom Pahorom i Đorgeom Ivanovom.

Nakon obilaska privremenog prihvatnog tranzitnog centra Vinojug u Gevgeliji, saznavši za incident koji se dogodio na samoj granici, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je „stanje na makedonsko-grčkoj granici vrlo teško i pritisak migranata je velik, no zapadnobalkanska ruta ostaje zatvorena sve dok se države njihova odredišta ne izjasne hoće će ih primiti ili ne“.

U migrantskom kampu u Gevgeliji nalazi se oko 140 migranata, a u brigu o njima, uz makedonske vlasti, uključeni su i Caritas, UNHCR, Danish Relief i druge humanitarne udruge. Otvorene su i prostorije za pomoć ženama te dječje igraonice. Predsjednica Grabar-Kitarović iz razgovora s migrantima iz Sirije, Pakistana, Afganistana saznala je koliko je njihov život u kampovima težak, koliko su zbunjeni i u kakvoj su neizvjesnosti.

– Mislim da im svi zajedno dugujemo odgovore, da EU i pojedine države članice moraju poslati jasne poruke što i kako dalje jer ovaj migrantski val i pritisak neće stati dok te poruke ne budu jasne – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović nakon razgovora s migrantima, podsjetivši na činjenicu da je njihova destinacija Njemačka i druge zemlje u zapadnoj Europi i da ne žele nigdje drugdje. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u kampu Vinojug sastala se i s pripadnicima hrvatske policije, njih desetak, koji nisu raspoređeni na samoj graničnoj žici, a makedonskim kolegama pomažu u osiguravanju stanja i smirivanju nereda.

Neredi u Skoplju

Migranti koji se nalaze na grčko-makedonskoj granici sve svoje nade polagali su u posjet hrvatske predsjednice i slovenskog predsjednika te moguće otvaranje granica, a one su sada skroz utihnule. Abdullah Afrani, 66-godišnjak iz okolice Alepa, koji je već gotovo dva mjeseca s obitelji u Idomeniju, odlučio se jučer vratiti u prihvatilište i tražiti politički azil u Grčkoj. – Aktivisti su nam rekli da pričekamo jer danas, nakon posjeta visoke delegacije, otvorit će se granica. Međutim, to se nije dogodilo niti će se dogoditi, sada nam je jasno – kazao je Abdullah.

U međuvremenu, nakon što je makedonski predsjednik Ivanov objavio amnestiju za sve osobe osumnjičene u skandalu prisluškivanja koji je 2015. izazvao političku krizu u toj zemlji, došlo je do masovnih prosvjeda na ulicama Skoplja.  

>>Nekoliko stotina metara od K. Grabar-Kitarović izbio novi sukob policije i migranata

>>Predsjednica Grabar-Kitarović u Gevgeliji: Ruta ostaje zatvorena

Komentara 13

Avatar FrancJunior
FrancJunior
07:32 14.04.2016.

Abdullah, 66 godina...i jos uvijek tako naivan!

Avatar FrancJunior
FrancJunior
07:45 14.04.2016.

Mama Kolinda ne moze da spasi niti Hrvate, kako bi onda spalila te emigrante!

DR
DreamTim
07:22 14.04.2016.

Ako su informirani o dolasku predsjednice, onda bi trebali znati da ih sve više eu članica prestaju primati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije