Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAPUNICA ZA 25.000 PROZORA

A tko pere prozore na Burj Khalifi?

pranje prozora
AFP
05.01.2010.
u 15:37

Na najvišoj zgradi na svijetu, superneboderu Burj Khalifa, nedavno svečano otvorenom u Dubaiju, posao pranja prozora dobila je jedna australska tvrtka iz Melbournea.

Brojke su zbilja impozantne: cijena od milijardu dolara, 828 metara visine, 160 katova, a na najvišoj zgradi na svijetu su i prozori: 24.830 reflektirajućih prozora treba prati i čistiti – ukupno 120.000 četvornih metara stakla.

Taj veliki posao dobila je australska tvrtka Cox Gomyl, koja je na posao krenula i prije svečanog otvaranja; njezini su radnici prekovremeno radili da bi supertoranj bio blistav i čist za pojavu pred očima cijelog svijeta.

Perači prozora rade s najobičnijim kantama vode i sapunice te spužvama, kao i svugdje u svijetu, ali da bi svojim spužvama došli do stakala koja treba oprati bila je potrebna visokotehnološka oprema vrijedna 7,3 milijuna dolara.

Dvanaest kranova težine 13 tona može istodobno nositi do 36 perača. Posebno dizajnirani kranovi izlaze iz šupljina u pročelju i kreću se po posebnim šinama duž zakrivljene zgrade. Pranje svih prozora, od vrha do dna, tromjesečni je posao.

Dale Harding, glavni menadžer Cox Gomyla, kaže da je postizanje čistoće za svečano otvaranje bilo priličan logistički problem:

- Bio je to ogroman izazov. Graditelji su imali prilično visoka očekivanja. U pitanju je vrlo eksponirana zgrada. Htjeli su da bude čista koliko je god moguće, naročito na otvaranju. Zadnjih nekoliko mjeseci imali smo neke vrlo kratke rokove.

 

Ključne riječi

Komentara 4

DR
dreamteam
15:55 05.01.2010.

Tko?Bosanci.

OB
-obrisani-
16:28 05.01.2010.

Ako mislis na zapadne Hercegovce da idu na visinu to je moguce. Ostatak Bih nesmije na ljestve 2 metra visine.

IZ
izbrisan
07:34 06.01.2010.

Mozda bi to Zgrebacki holding radio za nesto vise novaca.Sigurno i Dubaiu nisu jos culi za njega......hahahahahaha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije