Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
35 godina Microsofta

A roditelji su htjeli da Bill Gates bude odvjetnik...

gates (1)
Foto: VL
1/4
VL
Autor
Hrvoje Dečak
30.03.2010.
u 21:45

Računa se da bi Zaklada Billa i Melinde Gates mogla imati 100 milijardi dolara

Prije 35 godina, 4. travnja 1975., Amerikanci Bill Gates i Paul Allen osnovali su danas vodeću softversku kompaniju Microsoft, čime je počela povijesna priča o tehnologiji, poduzetništvu, ali i dobrotvornom radu.

Pravi uspon Microsofta počinje 1981., s IBM-ovim osobnim računalom IBM PC, koje je koristilo Microsoftov operativni sistem MS-DOS 1.0 i njegove programske jezike Cobol, Basic i Pascal. Microsoft je zadržao autorska prava na sav spomenuti softver. Microsoft je razvio i najpopularniji internetski preglednik Internet Explorer, raširen prije svega zato što dolazi sa svim novijim verzijama Windows operativnih sistema. To je rezultiralo optužbom na sudu protiv Microsofta za monopolizam. Ipak, danas Microsoft djeluje u 108 zemalja svijeta i zapošljava 181.125 ljudi.

Kad se kaže Microsoft prva je asocijacija danas 55-godišnji William Henry Gates III., svima znan kao Bill Gates. Iako rođen u uglednoj obitelji (otac poznati odvjetnik, majka menadžerica, djed predsjednik nacionalne banke), nije ostvario želju roditelja da postane odvjetnik. Osvojio je 1590 od 1600 bodova na maturi (to je ekvivalent kvocijentu inteligencije od 170, kakav ima jedna od milijun osoba), a nakon studija na Harvardu, koji nikad nije završio, sa 20 godina pokrenuo je svoj posao.

Iako se Gatesu mnogi dive, velik dio ljudi u softverskoj industriji njegovu poslovnu strategiju drži antikonkurentnom, što je dokazivano i na sudu. No, slično kao i najveći bogataš svih vremena Rockeffeler, koji je najprije izgradio naftni monopol, a onda se okrenuo filantropiji, i Gates je danas veliki dobrotvor: 2000. je sa suprugom, s kojom ima dvoje djece, utemeljio Zakladu Bill i Melinda Gates, koja pomaže bolesnima širom svijeta, ali se bavi i pitanjima okoliša, gladi, borbe protiv siromaštva i promicanjem zdravog života. Kad je osnovao zakladu Gates se povukao s čelnog izvršnog mjesta u Microsoftu. U zadnjih 17 godina uglavnom je bio najbogatiji čovjek na svijetu, a trenutačno je drugi s imetkom od 53 mlrd. dolara. Supružnici Gates u svoju će zakladu uplatiti gotovo cijelo svoje bogatstvo, a “samo” oko 500 mil. ostavit će za obiteljske potrebe. I Billov prijatelj, 80-godišnji najveći svjetski investitor Warren Buffett, obvezao se najveći dio imetka ostaviti Zakladi, pa bi s njegovim novcem, ali i očekivanim prilozima drugih bogataša, fondacija mogla raspolagati sa 100 milijardi dolara.

Ključne riječi

Komentara 3

ST
SturmFührer
01:37 18.05.2010.

samo mali ispravak; ima troje djece.

CU
cunt
05:11 04.05.2010.

sposoban čovjek, on mora da je hrvat

OB
-obrisani-
20:31 16.08.2010.

...da, da, i nano tehnologija dolazi od Bill Gatesa, nano zrna čipovi kojima će čipirati populaciju radi kontrole i manipulacije i smanjenja istih....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije