Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRANSKRIPTI

A. Hebrang: Mladena Barišića 
sam zvao zbog prijateljeve jahte

hebrang
Patrik Macek
13.12.2011.
u 10:00

Transkript razgovora objavio je u subotu Vjesnik, a Hebrang priznaje da Crnčevića poznaje, da su prijatelji i da ga je ovaj zamolio da mu pomogne doći do Barišića

Andrija Hebrang, potpredsjednik HDZ-a, otvoreno je priznao da je zvao Mladena Barišića dok je još bio šef Carine, u proljeće ili ljeto 2010. godine, i tražio ga da primi Gorana Crnčevića, vlasnika propale Spectator grupe, zbog problema koji je imao s jednom od jahti u vlasništvu te tvrtke. Glavni protagonist Barišić je jedan od glavnih protagonista afere Fimi media, odnosno izvlačenja novca iz državnih tvrtki, a taj je razgovor, među ostalim, snimljen u sklopu mjera koje su se provodile nad Barišićem uoči njegova uhićenja u jesen te godine.

“Hebrang: Ima neki problem oko carine nekog broda. Čovjek ima ugovor. Dao je posadu stranome brodu i sada su oni zaključili da je to crni čarter.

Barišić: Nema problema.

Hebrang: Čovjek se zove Crnčević iz Spectator grupe.

Barišić: Znam ga. Već je bio kod mene.”

Transkript razgovora objavio je Vjesnik, a Hebrang priznaje da Crnčevića poznaje, da su prijatelji i da ga je ovaj zamolio da mu pomogne doći do Barišića. Hebrang u tome ne vidi nikakav sukob interesa, odnosno korištenje političkim utjecajem, a priznaje i da mu je sin radio u Spectator grupi dok Crnčević nije bankrotirao.

– Crnčević me zamolio da ga spojim s Barišićem. Bio je naručen kod njega za sedam dana, a ja sam ga nazvao može li ga prije primiti. Ne znam ishod cijele priče, ali sjećam se da je problem bio u tome što je Crnčević premještao jednu jahtu iz Crne Gore do Opatije ili Splita za nekog ruskog unajmljivača. No, na brodu je bila crnogorska posada i nisu znali da se već u Dubrovniku moraju prijaviti mjerodavnima, nego su mislili da to mogu obaviti na krajnjoj destinaciji pa je ispalo da se radi o crnom čarteru – tvrdi Hebrang. U tom se razdoblju s Barišićem čula i Bianca Matković, nekad najodanija suradnica bivšeg premijera Sanadera koju je nakon svog odlaska instalirao za ministricu bez portfelja.

Matković: Samo provjeravam jesi li živ?

Barišić: Ma, kada ćemo više ti i ja popiti kavicu?.....

Matković: Kiro mi je rekao da budem što dalje i da se nikamo ne guram. Kada se bude počelo padati, da me ne povuče za sobom. Više se nikome ne treba ništa govoriti jer nema smisla.”

B. Matković također ne spori da je u to vrijeme razgovarala s Barišićem, ali tvrdi kako se tada znalo da je pod mjerama i da ga vjerojatno prisluškuju pa u tom razgovoru ne treba tražiti ništa posebno. – Prijateljski sam smatrala da ga trebam nazvati – poručila je Matković. Dotični Kiro, tvrdi Bianca Matković, nije bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, koji je bio priznao da je MUP također favorizirao tvrtku Fimi media u vlasništvu Barišićeve prijateljice Nevenke Jurak, nego neki njezin prijatelj.

Trojica frendova

– Imam trojicu frendova s nadimkom Kiro. Više se ne sjećam o kome sam tada pričala – tvrdi Matković, ne objasnivši što su točno značile njezine riječi da je “ne povuče za sobom kad se počne padati”. U sklopu istrage o crnim fondovima HDZ-a, koje je osiguravao Barišić, i ona se spominjala kao osoba koja je dobivala prljavi novac na ruke. Ona pak to demantira. Jerko Rošin, jedan od rijetkih koji su sada ostali uz Sanadera, nije pak htio komentirati svoj razgovor s Barišićem, a prema transkriptu razgovarali su o nekom ključu koji je Barišić trebao uzeti.

Komentara 55

Avatar servo_volan
servo_volan
11:00 13.12.2011.

pa da za sve je kriv HDZ RH ja nemislim tako i mislim da su to sve namještaljke HDZ-u da se ljevica uvuće u vlast na duže vrjijeme ali zaboravlja ljevica ili kukuriku koalicija da je HDZ i mudra politikaa HDZ oslobodila Hrvatsku od agresora a usput da napomenem i uvela Hrvatsku u EU dok su partizani bili suzdržani 90 godina tako sad žele sve svoje neuspjehe pretvoriti u uspjehe e nemože drugovi partizani nepobitna ćinjenica je da je HDZ RH najzaslužniji sa Hrvatskim domoljubima i braniteljima za Hrvatsku koju danas imamo

Avatar servo_volan
servo_volan
11:29 13.12.2011.

@tiger-cro za tebe koliko vidim da u pisanju ovog ćlanka nema optućnice prema tome nisam za lopovluk i kriminal ali ti i takvi ljevićari namjerno radite sustavno da vam oživi titova jugoslavija ako ne tako onnda u tvom srcu daj molim te nemoj se prosipati pa ovi detalji u demokratciskom svjetu nebi mogle biti javne već tajne ako je neka istraga u tjeku a u nas u Hrvatskoj je obrnuto prvo sve mediji saznaju pa tekonda osoba koje se tiće nelići li ti to na montiranje ili laž nitko nije kriv dok se ne dokaže suprotno

VA
valis
18:19 13.12.2011.

+ - 13.12.2011. u 18:07h Umjereni je napisao/la: ....................................................................................... I sto ti je tu nejasno ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije