Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

7. lipnja - međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima

Željeznički sektor zajedno s dionicima drugih prometnih sektora već niz godina nastoji osvijestiti javnost, osobito mlade, o odgovornom ponašanju u prometu
11. svibnja 2018. u 10:35 305 prikaza
Željeznički prijelaz

U Zagrebu će se 7. lipnja ove godine održati 10. Međunarodna konferencija ILCAD (International Level Crossing Awareness Day) kojom se u više od 40 zemalja svijeta obilježava Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima. Organizator Konferencije je Međunarodna željeznička unija (UIC), a suorganizatori i domaćini su HŽ Infrastruktura d.o.o. i Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Na Konferenciji će se okupiti međunarodni i domaći stručnjaci iz željezničkog prometa i industrije, cestovnog prometa, međunarodnih i domaćih institucija vezanih uz promet, brojni partneri vezani uz odvijanje prometa i sigurnost u prometu. Pokrovitelji Konferencije su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Partneri ILCAD-a svake godine biraju krovnu temu kampanje za podizanje svjesnosti građana. Krovna tema ovogodišnje konferencije usredotočena je na sigurnost mladih na željezničko – cestovnim prijelazima.

Ljudski faktor vodeći je uzrok udesa u cestovnom prometu. Veliku većinu udesa na željezničko-cestovnim prijelazima uzrokuju vozači koji namjerno ili nehotice ne poštuju prometne propise. Greške vozača mogu proizlaziti iz umora, stresa, konzumacije farmaceutskih proizvoda ili drugih tvari ili jednostavno zbog prebrze vožnje – ali također ih može uzrokovati neprimjereno korištenje elektroničkih uređaja, a većina visoko umreženih pojedinaca su mladi ljudi (dobi između 15 i 35 godina). Ovakve vrste ponašanja mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda, ponekad nažalost i sa smrtnim posljedicama te također ugroziti i druge sudionike u prometu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), ozljede u cestovnom prometu najveći su uzrok smrti tinejdžera diljem svijeta. Više od 1,2 milijuna adolescenata smrtno je stradalo tijekom 2015. godine.

Zbog toga željeznički sektor zajedno s dionicima drugih prometnih sektora već niz godina nastoji osvijestiti javnost, osobito mlade, o odgovornom ponašanju u prometu.

Vjerujemo kako će i ova konferencija kroz tematska izlaganja te popratni sadržaj namijenjen javnosti pridonijeti jačanju svijesti o sigurnom kretanju preko križanja željeznice i cesta.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality