Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvati meet Schönbrunn

67. Hrvatski bal u Beču obilježili visoki uzvanici i dobra glazba

Beč bal
Foto: Snježana Herek
1/5
26.01.2014.
u 19:51

Otvorio ga je Tibor Jugović, predsjednik Hrvatskog centra i Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču, organizatora bala

Pod geslom „Hrvati meet Schönbrunn“ kao izrazom želje za susretom gradišćanskih i ostalih Hrvata iz Austrije i Hrvatske, kao i cijele Europe i svijeta u subotu navečer, u nazočnosti više od 1.100 posjetitelja u Parkhotelu Schönbrunn u Beču održan je 67. Hrvatski bal.

Otvorio ga je Tibor Jugović, predsjednik Hrvatskog centra i Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču, organizatora bala, nakon uvodnog spleta hrvatskih narodnih plesova i pjesama u izvedbi folkloraša „KUD Gradišće“ iz mađarskog Petrovog Sela, koji ove godine obilježavaju 60. obljetnicu svog postojanja.

„Bal je najveća i najvažnija priredba očuvanja tradicije, kulture i jezika gradišćanskih Hrvata“, rekao je Jugović dodavši kako ovu već tradicionalnu manifestacijom ove godine obilježava i Hrvatska kao nova članica EU-a. Uz Grad Beč, pokrovitelj Bala bio je i Grad Zagreb na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem koji je, uz niz političara, veleposlanika i drugih uglednika iz Hrvatske i Austrije i cijelog svijeta, bio prisutan ovogodišnjem Balu.

„Bal gradišćanskih Hrvata je važna integralna europska priča koja dokazuje da je Hrvatska oduvijek pripadala srednjoeuropskim civilizacijskim krugovima“, rekao je za Večernji list zagrebački gradonačelnik Bandić. Dodao kako je „ponosan kao prvi čovjek Zagreba, 28. europske metropole na načinu kako gradišćanski i svi ostali Hrvati u Austriji i njenom susjedstvu promoviraju naš europski pristup kulturi, povijesti i tradiciji“.

„Lijepo je večeras biti Hrvat u Beču“, ustvrdio je Milan Bandić.

Među nazočnim uglednicima iz kulturnog, diplomatskog, političkog i gospodarskog života Austrije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Italije i drugih država bili su, između ostalih, i glavni tajnik austrijskog Ministarstva europskih i međunarodnih poslova veleposlanik Michael Linhart, austrijska veleposlanica u RH Andrea Ikić-Böhm, američki veleposlanik u RH Kenneth Herbert Merten, čileanski veleposlanik u RH German Orlando Ibarra Moran, veleposlanik Viteškog reda Maltežana Adamovich Čepinski te hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota s predstavnicima diplomatskog zbora RH.

„Bal je organiziran na vrlo visokoj razini, a dolazak iz Zagreba u Beč nekoliko bilateralnih veleposlanika u RH, kao i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića potvrda su ugleda koji u Austriji uživaju gradišćanski i svi ostali Hrvati te odličnih veza hrvatskog i austrijskog glavnog grada“, rekao nam je veleposlanik Bakota, nazvavši Bal „mostom povezivanja Hrvatske s Austrijom i zemljama iz njenog okruženja.

„Ovogodišnji bal posebno je simboličan jer je prvi nakon ulaska Hrvatske u EU, čemu se istinski radujemo“, rekao je glavni tajnik austrijskog MVP-a Linhart, ocijenivši austrijsko-hrvatske odnose tradicionalno dobrim i prijateljskim. Istakao je kako nije slučajnost da je novi šef austrijske diplomacije Sebastian Kurz za svoj prvi inozemni posjet izabrao upravo Hrvatsku.

Austrijska veleposlanica u RH Ikić – Böhm je rekla kako je „Hrvatski bal ne samo lijepa tradicija očuvanja hrvatske kulture nego i važno mjesto susreta uspješnih Hrvata i njihovih prijatelja iz cijeloga svijeta“. Posebno je istaknula uske veze Beča i Zagreba, zahvalivši zagrebačkom gradonačelniku Bandiću da je osobno došao na Bal. 

Nastavljajući tradiciju prijašnjih balova, i ovaj bal ponudio je gostima i uzvanicima bogat i raznovrstan glazbeni program do sitnih jutarnjih sati. Glavna atrakcija večeri bio je ponoćni nastup zvijezda hrvatske klapske estrade Klape „Cambi“ iz Kaštel Kambelovca, koja je oduševila razdraganu bečku publiku a capella izvedbama starih dalmatinskih te gradišćanskohrvatskih napjeva, kao i vrhunskim izvedbama nešto modernijeg izričaja.

Goste su zabavljali i zagrebački sastav „Kužiš stari moj“, sastav Pax“ iz Gradišća, gradišćanski tamburaški sastav „Lole“ , tamburaški sastav „Koprive“ iz mađarskog Petrovog Sela, sastav moliških Hrvata s juga Italije „KroaTarantata“ i FTM-Trio koji je prvi put nastupio na Hrvatskom balu.

Bal gradišćanskih Hrvata je jedan od znamenitijih glazbenih i plesnih događaja u Beču, čija tradicija seže još od 1868. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije