Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U OSIJEKU

51-godišnjak umro od gripe

23.08.2014., Osijek -  KBC Osijek, ulaz u Klinicki bolnicki centar. Photo:
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
17.02.2016.
u 20:48

Dominira virus gripe tipa A i podtipa H1N1 nazivan svinjskom gripom, koji je potvrđen u 80 posto slučajeva zaraze

U osječkoj bolnici od posljedica gripe preminuo je 51-godišnji muškarac koji je prva žrtva ovosezonske gripe u Hrvatskoj. Pacijent nije imao nikakvih kroničnih bolesti i bio je dobrog zdravlja, a iz KBC-a Osijek su nam potvrdili da se radilo o virusu gripe tipa A. Odgovor o kojem je podtipu gripe riječ u bolnici još nisu dobili, a statistika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže da ove sezone dominira podtip H1N1 nazivan svinjskom gripom.

Poduzeli sve mjere

– Pacijent je primao antibiotičku terapiju, no preminuo je unatoč svim poduzetim mjerama. Riječ je o 51-godišnjaku koji je radio s klimatizacijskim sustavima pa smo sumnjali i na takve bakterije, a bio je i u kontaktu s izbjeglicama iz Sirije. No, danas smo dobili neslužbeni podatak da se ipak radilo o virusu influenze tipa A – pojasnio je dr. Miroslav Šram, voditelj Odjela za intenzivnu medicinu KBC-a Osijek.

Na taj je odjel pacijent premješten s plućnog odjela, a nakon par dana se, kako kaže dr. Miroslav Šram, urušio.

– Nakon nekoliko dana, unatoč svim poduzetim mjerama, pacijent je preminuo i strašno je izgledalo da tako odlazi mlad čovjek – kaže liječnik.

Trenutačno je u Hrvatskoj oko šest tisuća oboljelih od gripe, neslužbeni je podatak, te se procjenjuje da će taj broj rasti idućih tjedana.

Vrhunac epidemije očekuje se u veljači i ožujku. Dominira, podsjetimo, virus gripe tipa A i podtipa H1N1 nazivan svinjskom gripom, koji je potvrđen u više od 80 posto slučajeva zaraze ovosezonskom gripom.

Isti virus dominira i u drugim europskim zemljama, koje također bilježe porast broja oboljelih.

– S obzirom na to da se broj oboljelih od gripe širi geometrijskom progresijom, vrlo je vjerojatno da će u sljedećih nekoliko tjedana taj broj znatnije porasti. U Hrvatskoj se svake godine zabilježi više desetaka tisuća oboljelih od gripe, a neki od njih razviju i teže komplikacije, ponekad i sa smrtnim ishodom.

Zarazna bolest

Trenutačno kod nas cirkuliraju četiri tipa gripe A/H1N1/pdm09 i A/H3N2/ i dvije B-linije, dok je dominantni virus pandemijski iz 2009. godine uzročnik tzv. svinjske gripe vrlo opasan za opću populaciju – stoji na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo posvećenog gripi.

Valja podsjetiti da je riječ o lako prenosivoj zaraznoj bolesti za koju je najučinkovitija mjera prevencije cijepljenje. U Hrvatskoj je potrošeno svih 260 tisuća doza cjepiva protiv gripe, a zaštititi se može izbjegavanjem kontakta sa zaraženim osobama, redovitim pranjem ruku, jačanjem imuniteta.

>> U Hrvatskoj je ponovno počela epidemija svinjske gripe

>> Drugi smrtni slučaj od svinjske gripe u BiH, nakon rodilje umrla starija žena

Komentara 1

TH
than
01:17 18.02.2016.

Bio, bili... Hoce li slucajno ova vlast objaviti koliko je ljudi bez zdravstene zastite zbog glupih zakona ?!?! ? One osnovne. Ili nece kao i SDPovci ?!?!!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije