Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvid u kartone

50 liječnika na Rebru s mobitela prati pacijente

doktor
Marijan Susenj/PIXSELL
17.07.2014.
u 19:54

Nakon testne faze liječnici ocijenili korisnim sustav pomoću kojeg uvijek mogu znati što je s pacijentom

Pedeset liječnika KBC-a Zagreb protekla je dva mjeseca testiralo sustav pomoću kojeg su sa svojih pametnih telefona u bilo kojem trenutku mogli pogledati karton svojih pacijenata. Doslovno su u pola noći na svojem mobitelu kontrolirali pristigli nalaz operiranog pacijenta. Većina ih je nakon tog testnog razdoblja sustav ocijenila korisnim, a među njima i neurokirurg Hrvoje Jednačak. Podatke o stanju pacijenata, posebice netom operiranih, pratio je i kasno navečer.

– Bio bih još zadovoljniji da imamo mogućnost uvida i u radiološke slike – dodao je dr. Jednačak na predstavljanju rezultata projekta. A rezultati ankete među liječnicima koji su koristili m-EMR jasno kažu da im je sustav koristio u svakodnevnom poslu. Spomenutih 50 mobitela i sam sistem Rebro će dobiti na korištenje od Samsunga i tvrtke IN2 koji stoje iza projekta. Cijena sustava nije definirana, a dr. sc. Zlatko Giljević, sanacijski upravitelj Rebra, nada se da će m-EMR dobiti što više liječnika.

>> Često sretnemo pacijente za čiji smo se život borili, a oni nemaju pojma tko smo

Komentara 11

VL
VERUM LIBERET
13:22 18.07.2014.

Jesmo li ušli u sezonu "kiselih krastavaca". Ovaj projekt je bacanje zdravstvenog novca - bolnica je naime ustrojena tako da uvvijek postoje dežurni na prijemu, dežurni u intenzivnim jedinicama i tzv. odjelni dežurni. To su ljudi koji se brinu o bolesnicima tijekom poslijepodneva i noći te weekendima. Jako me zanima kojih 50 prevažnih je dobilo "pametne telefone" i kako će naprimjer utjecati na hitno stanje kada su npr u kupovini u West Gate-u ili na moru. Može li biti gluplje. Ovi sustavi su razvijeni u brojnim zemljama i nisu ništa novo - dobri su u povezivanju primarne i sekundarne / tercijalne zdravstvene zaštite ili skrbi kroničnih bolesnika. Za akutne bolničke odjele ...??? pa to je baš glupost.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
23:16 17.07.2014.

...vezano uz projekt opisan u članku... koji mobiteli... koji operateri... koji nositelji aplikacija... sa ili bez javnog natječaja... potrebno ili nepotrebno...

NV
novo vriijeme
20:18 17.07.2014.

Liječnici KBC Zagreb mogli su i do sada logiranjem u sustav KBC Zagreb sa bilo kojeg računala ili mobitela pratiti sve nalaze pacijenata. Zašto je ovo korisnije od već postojećeg osim što će Rebro kupiti pametne telefone i platiti ogromnee novce za koje se još ne zna koliki su. Rebarski pacijenti imaju dežurne liječnike koji se brinu na licu mjesta o njima, prema tome nema razloga da ih prati liječnik koji koristi slobodno vrijeme . Čemu služi zapravo ovaj projekt?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije