Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sramota u splitu

300 teških bolesnika ostalo bez terapije, gubitak veći od 3 mil. kn

'Strmac-02.05.2011. Soba za nepokretne bolesnike s posebnim krevetima Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL'
'Dusko Mirkovic/PIXSELL'
22.11.2012.
u 11:30

Zbog preseljenja 40 kreveta iz splitskih toplica teškim i nepokretnim bolesnicima uskraćena je osnovna pomoć već puna četiri mjeseca

Zbog nedostatka kreveta svim akutnim nepokretnim bolesnicima već je četiri mjeseca uskraćeno liječenje na Odjelu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju u splitskim toplicama.

Slobodna Dalmacija piše da toplice u pogonu imaju samo 26 kreveta za pokretne osobe jer je njih 40, i to najboljih, u lipnju premješteno u nove prostorije na Križinama gdje je trebao zaživjeti ovaj odjel.

Premještaj odjela i kreveta počeo je u mandatu bivšeg ravnatelja KBC-a Split dr. Dujomira Marasovića čija je davna želja bila da spomenuti odjel radi na Križinama.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Slobodna Dalmacija, zbog nastale situacije 300-tinjak akutnih i nepokretnih bolesnika uskraćeno je za rehabilitaciju. No to nije jedina šteta. Ona materijalna koju snosi bolnica mjeri se u 4000 bolničko-opskrbnih dana, od kojih svaki po bolesniku stoji oko 750 kuna. To znači da je gubitak koji trpi bolnica premašio iznos od tri milijuna kuna.

– Čim bude gotov natječaj koji je raspisan za primanje 22 medicinske sestre na rad u KBC Split, taj će odjel na Križinama zaživjeti i moći će se u njemu nesmetano raditi i boraviti. To će ujedno biti jedini akutni odjel u Hrvatskoj unutar nekog KBC-a – kazao ravnatelj KBC-a Split dr. Darko Duplančić. No hoće li se njegove riječi obistiniti te tako okončati patnje teškim nepokretnim akutnim bolesnicima koji su sad prepušteni sami sebi, svojim obiteljima ili patronažnoj pomoći, ostaje za vidjeti.

Više pročitajte ovdje.

>>Štednja na hrvatski način: Odgađa se terapija najtežim bolesnicima

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:36 23.11.2012.

To je hdz-ovska moć, koju i ova podržava. Što će resorni ministar zdravlja, sa sadašnjim ravnateljem KBC-a, sa sadašnjim ravnateljem HZZO-a reći pametno. Da li i ovdje da pošalje inspektore, kako bi ustanovili sve zakonitosti poslovanja. Tko misli na bolesne, ugrožene pacijente kojima je potrebna bolnička adekvatna skrb, a poslije kućna. Nije poželjno da teško bolesna, operativno zbrinuta osoba bude upućena na kućnu njegu. Privatne kuće zapošljavaju nestručne, tek završene medicinske sestre a malo fizioterapeuta ima na raspolaganju, te su te usluge nestručne. Sramota za ovu državu koja samo misli o ulasku u EU. Pisalo se da je ministar zdravlja bio u Splitu, ali sigurno na čašicu prijateljskog razgovora, a ne po pitanju hitnog rješavanja ovog splitskog problema. Zašto se krivac koji sjedi u sabornici ne oglasi, sa nekom pametnom idejom. Zahvaljujući Sanaderu i HZZO-u uspješan je bio u trošenju državnoga novca. Koristio je sredstva kako je znao i umio. Ovo je dokaz, a mi ispaštamo posljedice nedostatka u zdravstvu u cijeloj pokradenoj državi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije