Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nehumani uvjeti

30 zatvorenika tužilo zatvor u Osijeku zbog spavanja na podu

'slavonija,osijek,hrvatska,24.11.2009,u osjeckom zatvoru poboljsani uvjeti zivota,osjecki zatvor Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
'Davor Javorovic/PIXSELL'
27.11.2012.
u 15:29

Osim spavanja na podu na madracima, zatvor u Osijeku protekle dvije godine zbog nedostatka kapaciteta maloljetnike je smještao u sobe s odraslim zatvorenicima

Čak 30 zatvorenika osječkog zatvora na Gajevu trgu tužilo je tu kaznenu ustanovu zbog loših uvjeta smještaja. Zatvor je to koji se ubraja u pet najnapučenijih u državi, a danas u njemu boravi ''samo'' 170 iako se nekada znalo ugurati i do 250 zatvorenika, piše Glas Slavonije.

– Koliko mi je poznato, dosad ni jedna tužba nije presuđena u korist zatvorenika, a svi traže novčanu nadoknadu zbog lošeg zatvorskog smještaja. U slučaju da sada uzmemo zatvorenika u trenutku kada nemamo slobodnih kreveta i da ga smjestimo na madrac, svjesno se izlažemo novoj tužbi. U ovom trenutku pronašli bismo slobodan krevet za novog zatvorenika, ali postoje dani kada nemamo slobodne kapacitete pa nismo u mogućnosti primiti još jednu osobu te ih u slučaju lakših prekršaja šaljemo kući – komentirao je Tomislav Cvitanušić, upravitelj osječkog zatvora tužbe za nehumano tretiranje koje su podnijeli zatvorenici.

No prenapučenost i spavanje na podu na madracima nisu jedini problem s kojim se susreću u ovoj ustanovi. Tako su u protekle dvije godine maloljetni zatvorenici zbog pomanjkanja smještajnih kapaciteta uz odobrenje suca smještani u ćelije s odraslim zatvorenicima, ali samo pod određenim uvjetima.

– Ali samo pod uvjetom da su to osobe koje neće imati negativan utjecaj na njih. To znači da ih ne smijemo smjestiti u sobu s homoseksualcima, ovisnicima i recidivistima kaznenih djela – objasnio je upravitelj Cvitanušić.

>>Zatvorenik "griješio" na slobodnim danima, prebačen u osječki zatvor

Komentara 3

FU
furest
18:28 27.11.2012.

jos jedan nehumani dio naseg sadasnjeg drustva bescutnost nema opomene nema odgojnih mjera odmah kazna ili zatvor

OB
-obrisani-
06:50 28.11.2012.

Ljudi nemaju Novca pa radije idu u zatvor, nego da posuđuju od Lihvara ala Sanader, i tako se zadužuju. Jadna Prokleta vlast ove Države

Avatar Darko zg
Darko zg
17:46 27.11.2012.

nije ni čudno da su zatvori prenatrpani,kad ih se pune ljudima koji nisu platili parking,koji nisu imali po danu upaljena svijetla na biciklu ili automobilu,koji nemaju novaca za platiti kaznu za nevezanje pojasom,muškarcima koje žene lažno optužuju za zlostavljanje,kumicama koje ne placu prodaju sir,i stare krpe po trotovarima i ostalom sirotinjom od naroda a dok kriminalci su i dalje na slobodi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije