Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biljana Borzan

3 milijuna eura iz EU fondova će značajno ubrzati konačno razminiranje

mine
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
01.05.2014.
u 13:32

Bespovratna sredstva Europske unije za razminiranje iznose 3.159.000,00 eura, dok ostatak ulaže RH

Ugovor u vrijednosti 4.212.000,00 eura koji je potpisan između Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) u sklopu IPA 2013 programa Europske unije, predstavlja značajan korak u konačnom razminiranju Hrvatske.

Bespovratna sredstva Europske unije za razminiranje iznose 3.159.000,00 eura, dok ostatak ulaže RH. Sredstva su, uz Ličko-senjsku i Zadarsku, namijenjena i Sisačko –moslavačkoj županiji.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan je upravo razminiranje označila kao jedan od prioriteta svojeg mandata. Tako je njen prvi govor u EP bio poziv europskim institucijama da pomognu Hrvatskoj u čišćenju minski sumnjivih područja. Borzan je u kolovozu prošle godine uputila i zastupničko pitanje Europskoj komisiji na koje je odgovorio europski povjerenik za regionalni razvoj Johannes Hahn rekavši kako će EU Hrvatskoj pomoći upravo putem pretpristupnih i strukturnih fondova.

 - Budući da sam i sama iz minski onečišćenog područja, tijekom svoga mandata u Europskom parlamentu posebnu sam pozornost posvetila upozoravanju kako su mine po ulasku Hrvatske u EU i europski problem. Upravo sam u suradnji s Uredom za razminiranje Vlade RH i HCR-om organizirala konferenciju u Bruxellesu u veljači gdje su nam predstavnici Europske komisije obećali sredstva za rješavanje problema koji već dvadeset godina otežava gospodarski i društveni razvoj u Hrvatskoj. Stoga pozdravljam vijest o dodjeli preko 3 milijuna eura europskih sredstava za konačno razminiranje naše zemlje, kazala je Borzan.

Od osnivanja Hrvatskog centra za razminiranje 1998. godine kao središnje, javne ustanove zadužene za organiziranje i provedbu svih aktivnosti protuminskog djelovanja, samo iz državnog proračuna za rješavanje minskog problema Republike Hrvatske je uloženo preko 2,4 milijarde kuna (oko 320 milijuna eura).

Nažalost, time ovaj veliki problem još uvijek nije u potpunosti riješen. Naime, u Hrvatskoj je preostalo još 651 četvorni kilometar minski sumnjivog prostora, s preko 74.000 evidentiranih mina. Pri tome gotovo jedna petina stanovništva Republike Hrvatske živi u neposrednoj blizini takvih minski sumnjivih prostora.

>> 'Razminiranje je preduvjet održivog razvoja'

Komentara 6

DE
Dejan1000
15:01 01.05.2014.

To su sve Srbi trebali placati jer su oni i posijali te mine.

ZD
zdepar
10:52 03.05.2014.

pričati o materiji o kojoj si načula samo iz štampe, upravo to je ključ svih naših neuspjeha. Mi , u ovom momentu , nemamo nekoga tko dobro pozna ovu djelatnost, jer se onda nebi na taj način razbacivali izjavama, dovoljno bi bilo samo malo prelistati područja dosadašnjih razminiranja i vidjeti da se jedan dio n jih ponovo pojavio na karti nerazminiranih .....

Avatar kriticko_razmisli
kriticko_razmisli
13:40 05.05.2014.

To su nam "braća" ostavila! Treba poslati Pupya nek' trči tamo malo,,i voju i naravno druga jusufa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije