Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

27 posto studenata iz ex Jugoslavije ponovno bi živjelo zajedno

sfrj
Facebook
31.01.2010.
u 13:50

Studenti odsjeka za sociologiju već su napravili dva istraživačka projekta u kojima je sudjelovala studentska populacija iz svih bivših jugoslavenskih republika, piše 24ur.com.

Na Filozofskom fakultetu u Mariboru osnovan je Institut za istraživanje naroda bivše Jugoslavije CEPYUS koji će se baviti analizama političkih entiteta nastalih na području nekadašnje SFRJ.

Studenti odsjeka za sociologiju već su napravili dva istraživačka projekta u kojima je sudjelovala studentska populacija iz svih bivših jugoslavenskih republika, piše 24ur.com.

Slovenci najnapredniji i najmanje religiozni

Rezultati su pokazali da je Slovenija najbolje prošla kroz tranziciju i da je uspjela sačuvati razvojne prednosti koje je imala i u bivšoj državi. Slovenci su jedini narod iz bivše Jugoslavije kod kojih nije zabilježen zamjetan rast religioznosti.

Neki podaci govore da su Slovenci sada osjetno manje religiozni nego u proteklim desetljećima. Slovenija je također i najmanje tradicionalna država u regiji.

U BiH najviše jugonostalgičara

U prošlogodišnjoj zajedničkoj anketi ispitanici su studente iz bivše Jugoslavije upitali bi li željeli ponovno živjeti u zajedničkoj državi. Polovica ispitanika bila je protiv dok bi njih 27 posto rado ponovno živjelo u zajednici s drugim narodima.

Razlike u mišljenjima između bivših republika poprilično su velike. Prema indeksu pozitivnog vrednovanja od 1 do 5 ideja o novoj Jugoslaviji najnižu je ocjenu dobila na Kosovu - 1,48, a najvišu u BiH - 3,61.

Ključne riječi

Komentara 49

AH
ahoj
11:04 01.02.2010.

EU@ glupane patiš ti iradi drugih stvari to da ne birate sredstva da dođete do cxilja to se zna , a javio si se na članak zato jer si i ti jugonostalgičar uostalom ko i pola slovenije ,a to ti je tato jel vas se pola preziva ,Milosavljević ,Pajovič i.t.d ,samo se vise ne zovete Savo,Jovo i MIloš nego Janez ,Aleš i Jan

OB
-obrisani-
11:52 01.02.2010.

Admine, briši EUtupsona..krši pravila komentiranja copy-paste tekstovima po svim rubrikama- bez obzira na temu. Ili ćeš Ti , ili će WAZ group Austria. Oglušvianje na direktno upozorenje o kršenju pravila foruma povlači posljedice. Stoji u ugovoru o radu također.

OB
-obrisani-
18:09 09.02.2010.

A dali su u anketi i Slovenci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije