Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled u budućnost

2068. sraz čovjeka i umjetne inteligencije - Miroslav Volf

Miroslav Volf
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/2
11.10.2018.
u 11:01

Multimedijski projekt Večernjeg lista, vodećih dnevnih novina, otvara raspravu o budućnosti. Vrhunski znanstvenici otkrivaju kako će svijet i Hrvatska izgledati za 50 godina

Dosadašnje znanstveno utemeljene činjenice i razvoj tehnologije u svim aspektima našeg života temelji su za dugoročno planiranje futurologije - smjera u kojem će se u budućnosti razvijati znanost, medicina, školstvo, religija, političke stranke, vojska, načini komunikacije, ali i čovjek - u svom poimanju društva, odnosa i seksologije.

Što nas čeka u svijetu, ali i Hrvatskoj za točno 50 godina pitanje je na koje će odgovore ponuditi upravo Večernjak u svom novom multimedijalnom projektu pod nazivom “2068. - pogled u budućnost Hrvatske i svijeta!”

Znanstvena hrabrost temeljna je nit vodilja deset vrhunskih i svjetski priznatih autora koji će tijekom listopada, studenog i prosinca u Večernjem listu objaviti eseje pokušavajući u različitim područjima predvidjeti buduće trendove i razvoj.

Riječ je o stručnjacima iz različitih područja koji su se odvažili sudjelovati u svjetskom trendu - futurologiji!

Donosimo vam njihove životopise, ali i ključne teme njihovog viđenja svijeta i Hrvatske za točno 50 godina!

Osječki student predaje na Yaleu

Miroslav Volf redoviti je profesor teologije na sveučilištu Yale te utemeljitelj i ravnatelj Yale centra za vjeru i kulturu. Diplomirao je na Evangelističko-teološkom fakultetu u Osijeku, školovanje je nastavio u SAD-u i Njemačkoj, a doktorirao na Sveučilištu u Tübingenu.

Napisao je ili uredio više od 20 knjiga iz područja teologije rada i budućnosti teologije, te objavio i 90 znanstvenih članaka, prevedeni su i na španjolski, portugalski, nizozemski, mađarski i korejski jezik. Njegova najvažnija knjiga “ Exclusion and Embrace” dobila je brojne nagrade i priznanja te je proglašena jednom od stotinu najvažnijih teoloških knjiga 20. stoljeća. Neka od ostalih djela su: “After Our Likeness”, “ Allah: A Christian Response”, “A Public Faith: How Followers of Christ Should Serve the Common Good”.

Posljednja objavljena knjiga ona je iz 2017. - “Flourishing: Why We Need Religion in a Globalized World”. Knjige na hrvatskom: “Isključenje i zagrljaj”, “Zrcalo sjećanja: ispravno pamćenje u nasilnom svijetu”, “Javna vjera: kršćani i opće dobro”, “Allah: kršćanski odgovor”, “Pod istim krovom: religije u globaliziranom svijetu”.

Ljudi ni tada neće moći bez identiteta i svrhe

U posljednjih 50 godina religije su rasle silovitim tempom.

Osim brojčanog rasta, religije se sve više uključuju u javni život te određuju ne samo identitet pojedinaca već i cijelih nacija. No, bez pretjerivanja se može reći da su u posljednjih 50 godina znanost i tehnologija preobrazile svijet. Zato nitko ne zna kako će svijet izgledati 2068., a to je glavni razlog što nitko ne može predvidjeti što ćemo sve tada znati i moći učiniti.

Kako će razvoj znanosti i tehnologije utjecati na budućnost religije? Hoće li učiniti religije suvišnima te tako konačno ostvariti previđanja o izumiranju religije te sekularizaciji svijeta o kojima sociolozi govore već stotinama godina? To će zavisiti o tome hoće li znanost i tehnologija moći odgovoriti na najbitnija pitanja ljudskog postojanja. Znanost ne može odgovoriti na pitanja osobnog i kolektivnog identiteta te ljudske svrhe. A srž religije upravo su odgovori na ta pitanja.

Možemo pretpostaviti da ljudska bića ni tada neće moći živjeti bez identiteta i svrhe. Religije će stoga bit jednako važne, možda čak i važnije, 2068. godine nego što su to danas. Stoga ključno pitanje nije opstanak religije, već njezina narav i njezin oblik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije