Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi otkazi?

2013. elektroničke radne knjižice i pet regionalnih burza

radna knjizica
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
29.07.2012.
u 11:29

Prema regionalnom principu organizirat će se i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a ministar Mirando Mrsić najavljuje da će se tako rukovodeća radna mjesta smanjiti sa 170 na 60

S prvim danom iduće godine Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) funkcionirat će preko pet regionalnih centara, a takav ustroj slijedit će i Zavod za zapošljavanje. Od istoga datuma papirnate radne knjižice odlaze u povijest, a zamijenit će ih elektroničke.

Lozinka za knjižicu

– U procesu smo restrukturiranja HZMO-a. Formiramo regionalne centre, bolje ćemo organizirati same područne urede, a posljedica je da će se broj rukovodećih mjesta sa 170, koliko ih je sada, smanjiti na 60 – kaže ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Glavna promjena koju želi postići preustrojem jest da uredi budu više okrenuti građanima. Osnovica rada Zavoda, dakle “core business”, moraju biti mirovine, a sve ostalo je uslužni dio. Kapitalni fond će ostati u HZMO-u, ali će se HMID (Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo) ugasiti jer ima bezvrijedne dionice.

– Žao mi je što u Kapitalnom fondu nema vrednijih dionica, ali to je grijeh bivših vlada koje su vrijedne dionice iz toga fonda prodale po vrlo upitnim uvjetima – kaže ministar Mrsić. Napominje kako je važno da se iste promjene provode i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje jer se time ujednačava sustav, a to je preduvjet za znatne uštede.

– Ljude ćemo angažirati na poslovima koji su im primarni, a to su mirovine, mirovinska prava, te poslovi koji se odnose na evidencije doprinosa u prvi mirovinski stup – planira Mrsić. Nabrajajući što će sve mijenjati, ministar navodi da sada između sustava koji spada u izvršni dio pa do onoga dijela koji naređuje postoje barem još tri ili četiri kontrolora i viša kontrolora. Nepotrebna vojska kontrolora u HZMO-u posljedica je, tvrdi ministar, višegodišnjeg zapošljavanja po političkoj liniji koje je i dovelo do toga da je sada oko 3000 zaposlenih u ovoj instituciji. – Većinu ćemo ljudi usmjeriti u rad, a hoće li biti viška, vidjet ćemo nakon preustroja. Zavod treba racionalizirati, a s novim sustavom ćemo ga i pojeftiniti – zaključuje Mrsić.

Zbog elektroničkih radnih knjižica HZMO se povezuje s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Ubuduće će se, nakon stjecanja određenog obrazovanja ili kvalifikacije, to automatski upisati u radnu knjižicu. Svaka osoba čiji su podaci u HZMO-u imat će password kako bi u bazi podataka provjerio jesu li mu upisani svi relevantni podaci.

Olakšanje umirovljenicima

– Drugi je korak da sve što vam treba dobijete na svom računalu, bez obilaženja šaltera. Već smo se uvezali s HZZO-om pa umirovljenici za dva mjeseca za dopunsko osiguranje neće trebati ići po potvrdu da su umirovljenici – najavio je ministar.

Komentara 30

AU
Augustiner
11:41 29.07.2012.

Elektronička radna knjižica u hrvata.....u 21 stoljeću....godina 2025......na ulazu u burzu rada....stoji robot (beta verzija.. model "2012Xd.plan21.starwar"...provučeš radnu knjižicu....a robot kaže ho ho ho ho ho ho opet ti...pa zadnji puta sam ti rekao da nema posla za tebe...priključi se ostalima ....500.000 nezaposlenih hrvata!!

UM
Umjereni
12:00 29.07.2012.

I JOŠ VIŠE NEZAPOSLENIH!! SUPER! OPET ĆEMO BITI NAJBOLJI U SVIJETU! __________________________ Joj, kako si se to dobro dosjetio. To su sigurno previdjeli u vladi. Ako je tako, e, ajmo onda u svako selu osnovat burzu rada, zaposliti tri službenice i 4 rukovoditelja. I eto, riješili smo problem za 7 nezaposlenih. I tako u svakom selu i imat ćemo 0 stopu nezaposlenosti. A ti sad poradi na onom sporednom i nebitnom pitanju, odakle ćemo sve te ljude plaćati...

DE
Deprimirani
11:37 29.07.2012.

I JOŠ VIŠE NEZAPOSLENIH!! SUPER! OPET ĆEMO BITI NAJBOLJI U SVIJETU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije