Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stavljenić-Rukavina

2000. odabrala sam Ostojića, sad biram Bandića

Ana Stavljenić-Rukavina
Jurica Galoic/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
11.05.2013.
u 15:30

Ova liječnica, magistra farmacije i specijalistica medicinske biokemije bila je na dužnosti ministrice zdravstva od 2000. do 2001. godine, a zamjenik joj je bio Rajko Ostojić.

Ana Stavljenić-Rukavina jedno je od najvećih iznenađenja na listi Milana Bandića. Naime, ta ugledna liječnica, magistra farmacije i specijalistica medicinske biokemije bila je na dužnosti ministrice zdravstva od 2000. do 2001. godine, a njezin zamjenik u to je vrijeme bio glavni Bandićev protukandidat na predstojećim izborima Rajko Ostojić.

Kako to da ste se nakon toliko godina odlučili vratiti u politiku?

Ne doživljavam se kao političarka, pa ni u Ministarstvo zdravstva nisam došla kao član stranke već sa željom da se moje znanje iskoristi u području koje dobro poznajem. Vrijeme je takvo da stručnjaci i znanstvenici imaju obvezu uključiti se u rad za opće društveno dobro koje služi narodu.

Zašto baš na listi Milana Bandića kad je njegov protukandidat bio vaš zamjenik u Ministarstvu zdravstva Rajko Ostojić kojega ste osobno bili odabrali za suradnika?

Poziv gospodina Bandića prihvatila sam sa željom da služim građanima Zagreba, a ne da djelujem kao bilo čiji protivnik. Gospodin Ostojić bio je kvalitetan suradnik u Ministarstvu zdravstva i doista samo pohvalno mogu govoriti o njemu i kvaliteti njegova rada.

Na čelo Ministarstva zdravstva 2000. došli ste kao nestranački kandidat kojeg je predložio HSLS. Jeste li otad bili u nekoj stranci?

Tek nakon ostavke u Ministarstvu, 2003. godine, prvi sam se put učlanila u HSS, što je bila odluka koja je posljedica mog svjetonazora, ali i nekih familijarnih razloga. Stavljanje na nezavisnu listu gospodina Bandića je, naravno, u suprotnosti sa statutom stranke i ja sam izišla iz nje.

Ostavku na mjesto ministrice zdravstva podnijeli ste nakon što su u aferi s Baxterovim dijalizatorima umrla 23 pacijenta. Otad se povlači pitanje tko je kriv?

Međunarodno povjerenstvo zaključilo je, a potom i Baxter priznao da je pogreška bila u proizvodnji dijalizatora. Dogodilo se to u njihovu pogonu u Švedskoj i prouzročilo je smrt i posljedice za pacijente koji su se dijalizirali tim dijalizatorima.

Jesu li onda točne tvrdnje Darka Milinovića da Ministarstvo zdravstva nije reagiralo dovoljno brzo da se spriječe smrti i da je za to kriv vaš tadašnji zamjenik Rajko Ostojić koji je ukinuo Stožer za krizna stanja?

Ne. Ta tvrdnja ne stoji jer u vrijeme kad se doznalo da postoje poteškoće s pacijentima do trenutka kad je obustavljen rad s tim dijalizatorima i prepoznat problem proteklo je ukupno 18 sati. Dakle, mi smo u tom vremenu riješili problem da se više nikad ne ponovi.

Zašto ste onda dali ostavku?

Bilo je toliko momenata koji su se poklopili uključujući i taj osjećaj da... Doista, u toj situaciji, dok se još nije znalo što je točno uzrok i da je riječ o greški u proizvodnji, smatrala sam potpuno normalnim da se povučem sa tog mjesta i već drugi dan ponudila sam ostavku. Teško je nastaviti raditi ako čovjek sa sobom nosi pitanje što je mogao, a što nije mogao učiniti.

>>GONG: Tko je platio Bandićeve plakate za Biciklijadu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije