Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svečana akademija

Jandroković: Rasprava o Istanbulskoj konvenciji mora biti argumentirana

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
18.03.2018.
u 18:15

Mnoge njegove pjesme postale su i ostale narodna baština”, kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

Obilježavanje 200. godišnjice rođenja pjesnika Petra Preradovića, koje će trajati cijele ove godine, počelo je svečanom akademijom u njegovoj rodnoj kući u Grabrovnici.

„Čast mi je biti u ime Hrvatskog sabora pokrovitelj akadmije u spomen na najvećeg pjesnika hrvatskog romantizma koji je u svojim pjesmama slavio hrvatski jezik, domoljublje i humanizam. Ovo je ne samo lokalni, već i nacionalni događaj, a koristim ovu priliku da čestitam svima koji su se uključili u ovaj projekt i čuvanju sjećanja na Petra Preradovića”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da se Hrvatska ima čime ponositi u Europskoj godini kulturne baštine.

„Petar Preradović doista je bio iznimna osoba hrvatske kulture, a njegova velika uloga tijekom ilirskog preporoda ogleda se upravo u tom svjedočenju domoljublja kroz književnost i poeziju i zapravo održala u povijesti hrvatske književnosti, ali i u narodu jer su mnoge njegove pjesme postale i ostale narodna baština”, kazala je ministrica.

Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i predsjednica Odbora za obilježavanja 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića, najavila je da će se do kraja godine održati još niz akademskih, kulturnih i zabavnih događanja kojima će se nastaviti obilježavati jubilarna godišnjica Preradovićeva rođenja.

U stankama između glazbenih i recitatorskih interpretacija poezije jednog od najutjecajnijih hrvatskog pjesnika ilirizma, o njemu, njegovu djelu i značaju za hrvatsku kulturnu baštinu govorili su veliki meštar Braće Hrvatskoga Zmaja Nevio Šetić, redoviti profesor s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu  Neven Hrvatić, potpredsjednik Matice hrvatske  Stipe Botica i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Zahvaljujući projektu Mađarske i Hrvatske financiranom sredstvima EU, bit će obnovljena rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici. Ta je zgrada zaštićena kao spomenik kulture i u njoj se nalazi muzejski postav uređen 5. ožujka 1968. u povodu 150. obljetnice pjesnikova rođenja. Ukupna vrijednost projekta je 6 milijuna kuna, a trebao bi biti dovršen tijekom iduće godine, rečeno je među ostalim na svečanosti.

Svečanost dan uoči same 200. obljetnice rođenja Petra Preradovićeva (Grabrovnica kraj Bjelovara, 19. III. 1818 – Fahrafeld, Austrija, 18. VIII. 1872) održana je u organizaciji Centra za kulturu Drago Britvić iz Pitomače, pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskog sabora.

Komentirajući javni poziv dijela HDZ-a da se odustane od ratifikacije Istanbulske konvencije, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je da javna i unutarstranačka rasprava o tome treba biti argumentirana i naglasio da su velike, pobjedničke HDZ-ove organizacije  poput osječko-baranjske, dubrovačko- neretvanske i splitsko-dalmatinske dale potporu politici premijera i predsjednika stranke Andreja Plenkovića.

Rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije mora se voditi na argumentiran način, istaknuo je Gordan Jandroković odgovarajući na pitanja novinara u Grabrovnici, gdje je nazočio svečanoj akademiji u povodu 200. godišnjice rođenja pjesnika Petra Preradovića.

"Oko ovog pitanja vodimo javnu, ali i raspravu unutar stranke, pri čemu je najvažnije da se ide argumentima. Svatko treba objasniti što smatra da je ispravno, ali istovremeno se treba kloniti teških riječi, etiketa, pa čak i klevetanja”, rekao je Jandroković dodavši da se ovakva javna debata prvi put vodi u hrvatskom javnom prostoru.

Istaknuo je da je ta konvencija štiti žene i djecu od nasilja, da je to je primarno i da tu nema povezanosti s rodnom ideologijom. U interpretativnoj izjavi mi ćemo odbaciti bilo kakve poveznice s prihvaćanjem rodne ideologije, dodao je Jandroković.

Na pitanje što misli o prijedlogu da se o ratifikaciji glasuje po savjesti, odgovorio je da će se o tome još raspravljati unutar stranke.

Komentara 30

DU
Deleted user
19:27 18.03.2018.

Petar Preradović rođen 19.03.1818. u Grabrovnici od oca Ivana Preradovića i majke Pelagije. Smatrao se Hrvatom. Bio je general, hrvatski pjesnik i prevoditelj. Ubraja se u najznačnije pjesnike hrvatskog romantizma.

Avatar rubinet
rubinet
19:34 18.03.2018.

Je li štovani Kusić prozborio koju besjedu o zvijezdi? Crvenoj?

DU
Deleted user
19:09 18.03.2018.

jandrokovicu vodstvo hdz je miljama udaljeno od hrvata kao nacije ....vi zivite u svom svijetu...vi hocete reci da vodstvo hdz argumentarnije govori od hrvatskih biskupa o toj ik.... vodstvo hdz ce izglasovati ik samo iz osobnih interesa...da ste istinske vodje hrvata onda bi organizirali i dopustili referndum....ali od vas to ocekivati je iluzorno...jandrokovicu dajte molim vas pozdravite glavnog ideologa hdz...pupavca....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije