Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lov na branitelje

20-ak branitelja provjerava jesu li na srbijanskom popisu zločinaca

\'23.12.2010., Zagreb - Konferencija za novinare Ministarstva pravosudja. Ministar Drazen Bosnjakovic predstavio je nove suradnike. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL\'
Antonio Bronić/PIXSELL
25.01.2011.
u 19:13

Zoran Šangut iz Udruge pravnika Vukovara ističe da bi svi koji su na srbijanskom popisu
trebali biti obaviješteni

Dvadesetak branitelja već je poslalo zahtjeve Ministarstvu pravosuđa RH kako bi provjerili je li njihovo ime među 26 imena osoba protiv kojih se u Srbiji vodila istraga zbog sumnje da su počinili ratni zločin, otkriva ministar Dražen Bošnjaković. Međutim, kako to još nisu svi slučajevi istrage srbijanskog pravosuđa protiv hrvatskih državljana, svi ti zahtjevi bit će proslijeđeni u Beograd kako bi se provjerilo ima li ondje ikakva procesa protiv tih osoba. Branitelj i zatočenik srbijanskih logora Zoran Šangut iz Udruge pravnika Vukovara kaže kako bi bilo mnogo bolje da vlasti jednostavno obavijeste osobe koje su na popisu.

– Bilo bi to mnogo bolje tako, jer se podaci šalju u Srbiju. Ovako, ljudi moraju sami sebe na neki način prijaviti – kaže Šangut, s kojim su također kontaktirali brojni branitelji u strahu da su i sami na popisu. Dodaje kako se nada da nitko više neće završiti kao Tihomir Purda, koji je u pritvoru iako su hrvatski tužitelji ustanovili da u vezi s njim uopće nije riječ o ratnom zločinu, nego o ratnoj akciji. Kazneno djelo uopće nije počinjeno pa nitko ne može biti ni okrivljen. Ministar Bošnjaković na to kaže kako taj posao nije na ministarstvu, nego to može učiniti Državno odvjetništvo, koje je dobilo popis, ili policija.

– Ne bi bilo u redu da to radi ministarstvo – ističe ministar. U međuvremenu, u Zagrebu očekuju da će srbijanski tužitelji napokon provjeriti arhive bivših beogradskih vojnih sudova jer tvrde da ne znaju koliko ondje još ima predmeta u kojima su pod istragom bili hrvatski državljani ili su čak i optužnice bile podignute protiv njih. "Obećali su da će sve pregledati kako bismo napokon tu priču završili", doznaje se u Ministarstvu pravosuđa.

Komentara 34

IO
Iohannes
19:33 25.01.2011.

Bijede bijedne! Ne bih imao obraza pojaviti se i reći da je za naše branitelje nadležan Beograd! Naši političari nemaju ni mrvicu obraza ni stida. Izdajnici bijedni!

SA
saad
07:19 26.01.2011.

Napad je najbolja obrana,to srbi i rade.

OB
-obrisani-
22:55 25.01.2011.

Samo vi naivci šaljite upite u srbiju - svi ćete bit optuženi, jer se sami nudite - oni to samo čekaju, u saradnji sa pravdOM Toliko o jugo- i našoj pavDI

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije