Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutrašnji Večernji donosi

19.600 milijunaša Hrvatska će imati 2025.!

jahte
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
03.03.2019.
u 19:51

Sve manji broj bogatih postaje još bogatiji, razlike između bogatih i siromašnih stalno se povećavaju, a takav trend nazire se i u Hrvatskoj, ističe prof. dr. Anita Pavković s Katedre za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

U Hrvatskoj će 2025., prema procjenama The Wealth Reporta koje je objavio Global Credit Swiss Institute, biti 19.600 milijunaša, 770 multimilijunaša, 213 ultramilijunaša, a prema podacima iz 2015. imali smo 11.400 milijunaša, 450 multimilijunaša, 124 ultramilijunaša.

Pri tome treba znati, milijunaš je svaka osoba koja posjeduje materijalnu i financijsku imovinu čija je tržišna vrijednost u vrijeme provođenja istraživanja veća od milijun dolara. U svijetu je 35 milijuna milijunaša, 15 milijuna ih je u Sjevernoj Americi, u Europi oko 12, u Aziji i na Pacifiku oko 7 milijuna. Tako deset posto odrasle svjetske populacije posjeduje 86 posto globalnog privatnog bogatstva, a najviše bogatih je u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi i bogatijim azijskim ili istočnim zemljama.

Sve manji broj bogatih postaje još bogatiji, razlike između bogatih i siromašnih stalno se povećavaju, a takav trend nazire se i u Hrvatskoj, ističe prof. dr. Anita Pavković s Katedre za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Iz njezina stručnog rada “Privatni ulagatelji: promjene strategije ulaganja” u kojem se bavila novim trendovima ulaganja bogataša, izdvojili smo najzanimljivije podatke za širu javnost.

Cijeli tekst pročitajte u sutrašnjem izdanju novina.

Neke od tema koje još donis sutrašnji Večernji:

- Vladimir Gligorov: Zaostajete jer su vlasti pogriješile manje-više u svemu

- Valter Flego: Građani trebaju odlučiti što s Vatikanskim ugovorima

- Novi u Michelin klubu - Dobitna kombinacija: domaće i svježe

- Poljsi ministar investicija za Večernji list: Poljska i Hrvatska imaju u fondovima zajednički cilj

- Prilog Lokalni.hr

Foto: Vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar nisam_robot
nisam_robot
22:34 03.03.2019.

To me podsjeca na Josipovica, Pusicku, Anu Gunju Mrak, Milanovica, IDSovce itd koji nakon pljacke naroda od 45 pa do danas Uljanika i mnogih drugih poduzeca jos uvjek zastupaju radnicku klasu. Ali vazno je da vicu "Hvataj lopova!"

VI
vinkam
22:11 03.03.2019.

Uf, šteta .... da ih je više imali bismo veći BDP ... ovako smo na začelju EU

Avatar __MAX__
__MAX__
05:25 04.03.2019.

Kasta HDZa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije