Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trećina KBC-a Split

168 splitskih liječnika odbilo raditi duže od 48 sati

Rajko Ostojić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
31.07.2013.
u 21:35

Ravnatelju splitskog KBC-a stiglo je 168 individualnih izjava o otkazivanju suglasnosti na rad duži od 48 sati, što čini trećinu zaposlenih liječnika. U splitskom KBC-u radi oko 430 liječnika, a njih 242 su članovi Sindikata.

Ravnatelju splitskog KBC-a stiglo je 168 individualnih izjava o otkazivanju suglasnosti na rad duži od 48 sati, što čini trećinu zaposlenih liječnika. U splitskom KBC-u radi oko 430 liječnika, a njih 242 su članovi Sindikata. Potpise je na potokolu ravnatejlstva predao dr. Božo Bota, predsjednik Sindikata liječnika KBC-a Split, koji smatra da je ovaj broj predanih izjava dovoljan da se onemogući zakoniti rad bolnice.

- Snaga je takva da nitko normalan ne bi mogao organizirati posao na dosadašnji način i u skladu sa zakonom, osobito u skladu sa Zakonom o radu. U zakonu je predviđeno da se ne može raditi duže od 10 sati u komadu, da mora biti minimum 12 sati pauze između jedne i druge smjene. S ovolikim otkazom rada dužeg od 48 sati, bez štete na račun pacijenata, nitko ne bi mogao organizirati posao - kazao je dr. Bota, javlja Dalmacija news. 

Kada je predavao izjave na protokol, služba sigurnosti je, po nalogu iz tajništva bolnice, izbacila novinare iz zgrade. - Radi se o nezakonitim radnjama iz ravnateljstva. Po zakonu je sindikalni rad javan, a poslodavac mora omogućiti sindikalni rad. Ako ste me htjeli slikati u zgradi kako predajem izjave na protokol, ravnatelj vam je to morao dozvoliti - komentirao je dr. Bota.

Sastanak ministra zdravlja Rajka Ostojića sa sindikatima o novom Kolektivnom ugovoru završio je oko14 sati, no dogovor nije postignut jer se sindikati nisu mogli složiti oko potpisivanja protokola pa će se sastanak ponovno održati u utorak. Ministarstvo sa sindikatima namjerava postići dogovor kojim će spriječiti najavljeni štrajk liječnika i medicinskih sestara zbog smanjenja plaća i ne plaćanja prekovremenog rada.

>> Ništa od dogovora. Pregovori sindikata i Ostojića nastavljaju se

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije