Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETICIJA

1600 potpisa za preživljavanje 400-tinjak proizvođača 'Burleya'

duhan
Dragutin Šantoši
07.11.2010.
u 22:02

Udruga hrvatskih proizvođača duhana ' Krupan list' protiv primjene kriterija Svjetske zdravstvene organizacije

Virovitica - Predstavnici Udruge hrvatskih proizvođača duhana 'Krupan list' Virovitica sudjelovali su na konferenciji Svjetske organizacije farmera – proizvođača duhana u Lexingtionu (SAD) gdje su potpisali peticiju protiv primjene kriterija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o kontroli miješanja različitih vrsta duhana.

Peticiju je u svijetu potpisalo više od 200.000 duhanskih farmera kojima bi provođenje usvojenih kriterija ugrozilo gospodarski opstanak u proizvodnji duhana tipa 'Burley'. Od oko 12.000 tona duhana, koliko se godišnje proizvede u Hrvatskoj, 90 posto je duhana tipa 'Svjetla viržinija', a tek 10-tak posto duhana tipa 'Burley'. No, u Podravini i Slavoniji uzgojem duhana tipa 'Burley' bavi se oko 400 najsiromašniji obiteljskih gospodarstava koji bi, provođenjem kriterija Svjetske zdravstvene organizacije na hrvatskom području, ostali bez prihoda .

Udruga 'Krupan list' prikupila je više od 1600 potpisa duhanskih farmera u Podravini i Slavoniji koje će dostaviti Ministarstvu zdravstva RH i zatražiti odgodu primjena kriterija Svjetske zdravstvene organizacije sve dok se i za hrvatske duhanske farmere na pronađe alternativna proizvodnja u poljoprivredi kroz koju bi dojučerašnji duhanci došli do sigurnih prihoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije