Breaking
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Darujemo prilog: 150 jezičnih savjeta za sve učenike, studente i one koji žele pravilno govoriti i pisati

Ova jezikoslovni prilog proizašao je iz dugodišnjeg jezikoslovnog iskustva i rada znanstvenika Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
05. rujna 2016. u 00:03 2 komentara 2114 prikaza
naslovnica
Pogledajte galeriju 1/2

U povodu prvoga dana škole Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Večernji list daruju čitateljima Večernjega lista 150 jezičnih savjeta prilagođenih učenicima osnovnih i srednjih škola, a zanimljivih i svima kojima je stalo do hrvatske jezične kulture.

18.09.2014., Zagreb - Alemko Gluhak, jezikoslovac koji je uocio nepravilnosti u nazivima ulica.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL Jezikoslovac Alemko Gluhak: Treba izbjegavati nazive Avenija Dubrovnik i Patačićkina ulica Feljton - tri hrvatska pisma Tek je Gaj svojim pravopisom slovopisno ujedinio Hrvate

Na Odjelu za hrvatski standardni jezik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, krovne znanstvene ustanove za proučavanje hrvatskoga jezika, provode se standardnojezična istraživanja, izrađuju normativistički priručnici, a jedna od važnijih djelatnosti svakako je jezično savjetništvo.

Neka od najvažnijih izdanja Instituta zasigurno su Jezični savjetnik s gramatikom iz 1971., Hrvatski jezični savjetnik iz 1999. i dva izdanja Jezičnih savjeta iz 2010. i 2011. godine.

Ovaj jezikoslovni prilog proizišao je iz dugogodišnjeg jezikoslovnoga iskustva i rada znanstvenika Instituta. Autorice su savjeta Goranka Blagus Bartolec, Lana Hudeček, Ivana Matas Ivanković i Milica Mihaljević, a urednici Lana Hudeček, Željko Jozić i Milica Mihaljević, svi iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

>>Kako su se stranke svjetonazorski legitimirali pročitajte u sutrašnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte u našem e-izdanju

>>U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Lovrena policija ispitala što zna o otmici i prijetnjama

>>Darujemo prilog: 150 jezičnih savjeta za sve učenike, studente i one koji žele pravilno govoriti i pisati

>>Propala inicijativa: Branitelji ne žele za stol s Aleksandrom Vučićem

naslovnica | Autor :

>> Pravopisna previranja u nas uvijek su vezana uz smjenu vlasti

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • Erick:

    Mislim da bi trebali to uruciti svima"valjanim" novinarima i sveucilisnim profesorima u Hrvatskoj dok nije kasno.

  • Avatar fijolica
    fijolica:

    Još kad bi si ljudi dali truda i počeli proučavati pravopis i gramatiku! Počevši od svih visokoobrazovanih, a nepismenih do bola, čak i u službenim dokumentima (npr. u Narodnim novinama, pravnim spisima, većini medija, čak i u agencijama koje se ... prikaži još! profesionalno bave lekturom i prevođenjem!). I nije ih sram vlastitog neznanja!