Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prošlo je tek jedno i pol desetljeće od proglašenja hrvatske samostalnosti i suverenosti te nitko ne dvoji da je najteže razdoblje iza nas

15 godina Hrvatske

hrv-godine-txt.jpg
import
23.06.2006.
u 19:01

Petnaesta godišnjica hrvatske državnosti trenutak je za osvrt na učinjeno i podvlačenje crte pod ono što je od zacrtanih ciljeva, s početka devedesetih godina, ostvareno ili se propustilo učiniti. I dok jedni tvrde da su svi glavni ciljevi ostvareni samom uspostavom države, drugi ističu da imamo formu koju treba napuniti demokratskim sadržajima i uspostaviti vladavinu prava. No svi se slažu u tome da je Hrvatska na dobru putu da uz približavanje euroatlantskim integracijama usvoji i standarde ponašanja tog kluba kojem želi pripadati. Nitko od Večernjakovih sugovornika ne dvoji da su pred Hrvatskom veliki izazovi usklađivanja zakonodavstva i prihvaćanja pravila ponašanja EU, no ističu da je to lakši dio posla od uspostave i obrane Hrvatske u nametnutom nam Domovinskom ratu.

Mirna savjest
Zamjenik predsjednika RH s početka devedesetih Antun Vrdoljak ističe da može mirne savjesti reći da je ono što je u Hrvatskoj učinjeno u posljednjih 15 godina mnogo bolje od onoga što je bilo.  To je vidljivo od poštovanja ljudskih i građanskih prava do banalnih stvari. Eto, ni u najžešćem ratu nije bilo nestašica namirnica kao što je bilo u vrijeme socijalizma. Zadovoljan sam kako se Hrvatska razvija i vjerujem u njezinu budućnost  kaže Vrdoljak.  Čovjek nikad nije zadovoljan dokraja, ali iz tog nezadovoljstva nastao je svaki napredak u civilizaciji. Da je čovjek bio zadovoljan u špilji, nikad ne bi gradio palače i katedrale  slikovit je u svom opisu Vrdoljak.
Nešto sumorniji u ocjeni onoga što imamo danas bio je general Đuro Dečak koji je na čelu Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata.  Sumnje nema da su branitelji razočarani postupcima države prema njima. I sada imamo više od 30 tisuća branitelja na Zavodu za zapošljavanje. Ta je brojka puno veća, ali mnogi su odustali od prijavljivanja jer ne vide korist  tvrdi Dečak. Što se tiče stupnja demokracije, postignut je vidljiv napredak, ali zakonodavna vlast kaska za promjenama koje su pokrenute. Vlada mora naći konkretna  rješenja da poveća standard, a potrebno je napraviti iskorak i skresati birokraciju na razumnu mjeru koju građani ove države mogu financirati  zaključuje Dečak.   
Potpredsjednik ratne vlade Zdravko Tomac ističe da mnogo od onoga što je s početka devedesetih zacrtano ni nakon petnaest godina postojanja hrvatske države nije ostvareno.
 Hrvatska je napadana i iznutra i izvana  tvrdi dr. Tomac. No danas su oni koji se ne slažu s postojećom politikom ušutkani, a to je većina naroda.  Taj narod  nastavlja Tomac  traži od političke elite da obrani nacionalne interese. Na žalost, ta elita to ne čini. Hrvatski Jude gori su od haaških tužitelja kad optužuju Hrvatsku  zaključuje Tomac.
Politolog Anđelko Milardović naglašava da je glavni cilj postignut, a to je utemeljenje samostalne i suverene, ali i demokratski orijentirane države.  No RH još nije ušla u fazu potpune uspostave vladavine prava koja je temelj svakog napretka  kratak je bio u ocjeni Milardović.

Bez kompleksa
Za premijera Ivu Sanadera dvojbe nema.  Hrvatska je postigla svoj glavni cilj, a to je uspostava samostalnosti. Sada nezaustavljivo idemo prema punopravnom članstvu u euroatlantskim asocijacijama. Tih godina svi smo željeli da Hrvatska bude međunarodno priznata, a građani su sa 94,5 posto poduprli samostalnost na referendumu 19. svibnja. Tim referendumom očitovala se volja naroda da Hrvatska bude usmjerena prema EU i NATO-u  tvrdi Sanader.  Sudbina je htjela da opstanak države branimo i pobijedimo u nametnutom nam ratu  kaže premijer. Mi ne trebamo imati nikakve komplekse jer smo stvorili i obranili našu državu, a sada idemo dalje u ostvarivanju nekoliko važnih ciljeva.
Prvi hrvatski premijer nakon višestranačkih demokratskih izbora Josip Manolić tvrdi da je ostvaren najvažniji cilj uspostave hrvatske države.  Donijeli smo Ustav, jedan od najboljih u ovom dijelu svijeta, otvorili perspektivu za razvoj demokratske i socijalne države i obranili se u nametnutom ratu  zaključuje Manolić.
Mato Arlović, jedan od najdugovječnijih SDP-ovih zastupnika u Saboru, a danas i potpredsjednik Sabora, ističe da se 1990. i 1991., kad je stvarana država i branjena u Domovinskom ratu, naši građani nisu u prvom redu borili za članstvo u EU ili NATO-u.  Borili su se za to da u suverenoj i samostalnoj državi imaju bolji život i više demokratske standarde. U tom smislu građani su očekivali da će postići cilj vezan uz socijalna prava  da svaki čovjek ima pravo na rad kako bi osigurao sebi i svojoj obitelji život dostojan čovjeka. U našem Ustavu stoji jasno opredjeljenje da Hrvatska želi osigurati slobodu i jednakost, nacionalnu ravnopravnost i ravnopravnost spolova, socijalnu pravdu te jamčiti ljudska prava, vladavinu prava i demokratski višestranački sustav. Sasvim je jasno da svi ti ciljevi nisu ostvareni, ali iz napora posljednjih petnaest godina sasvim je vidljivo da se  radi na postizanju standarda zemalja razvijenoga svijeta  tvrdi Arlović. To će se sve više činiti jer to je u temeljima  ispunjavanja uvjeta za ulazak u EU. Arlović upozorava na velik broj građana koji su siromašni i kojima je glavna briga osigurati uvjete za život.  Potrebno je učiniti iskorake da se ostvare ti ciljevi  zaključuje Arlović.


Pozitivno

STVORENA JE NEOVISNA DRŽAVA
Stvorena je hrvatska država nakon višestoljetnih težnji hrvatskoga naroda, a granice te države nastale su na osnovi granica bivših republika SFRJ.
OSLOBOĐENA JE OKUPIRANA ZEMLJA
U nametnutom Domovinskom obrambenom ratu Hrvatska vojska operacijama Bljesak i Oluja oslobađa okupirane dijelove Hrvatske.
POČELI SU PREGOVORI O ČLANSTVU U EU
15 godina nakon uspostave Hrvatske napokon su počeli pregovori o kandidaturi Hrvatske za punopravno članstvo u EU.


Negativno

PRETVORBAI PRIVATIZACIJA
Pretvorba i privatizacija koje su se odigrale u jeku rata ostale su tamna mrlja u procesu stvaranja Hrvatske. Ti se repovi još vuku.
PROŠIRENJE HAAŠKE INGERENCIJE
Odluku saborske većine da se proširi ingerencija Haaga na operacije Bljesak i Oluja mnogi građani i branitelji doživjeli su kao udar na Domovinski rat.
NEZAPOSLENOST SE NIJE SMANJILA
Unatoč najavama bivše vlade o 200.000 novih radnih mjesta te sadašnje o pokretanju Hrvatske, ostaje gorak okus da se nezaposlenost nije smanjila.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije