Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodjela nagrada na ZŠEM-u

15.000 kuna odlazi u Varaždin - Velika završnica projekta Učim s Gospodinom Finom uz druženje i iluzionističku točku

Završnica projekta Učim s Gospodinom Finom
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/9
26.03.2022.
u 10:30

Katolička osnovna škola Svete Uršule i njezin Tim 1 pobijedili su u velikom zadatku projekta i pokazali na najbolji način život virtualnog financijskog pomoćnika do njegove mirovine

Glavna nagrada odlazi u Varaždin! Iznos od 15.000 kuna dobiva Katolička osnovna škola Svete Uršule, odnosno Tim 1 u sastavu mentora i učenika koji su na najbolji način oživjeli Gospodina Fina, virtualnog financijskog pomoćnika.

Na svečanoj dodjeli na zagrebačkom ZŠEM-u u petak, 25.3., podijelili su se poklon paketi i glavna novčana nagrada velikog projekta Učim s gospodinom Finom. Projekt je to Večernjeg lista i UMFO-a, Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Gotovo pa nema osnovne škole u Republici Hrvatskoj u kojoj se nije čulo za Gospodina Fina, prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika. Gospodin Fin je prije svega pomoćnik za mirovinske fondove s kojim se može pročavrljati pametnim telefonom i aplikacijom Viber.

On dijeli korisne informacije i odgovore o mirovinskoj štednji, konkretno o drugom i trećem mirovinskom stupu te savjetuje kako štedjeti. Gospodin Fin je projekt mirovinskih fondova, ZŠEM-a i Infobipa koji na personaliziran, razumljiv i jednostavan način informira korisnike o kompleksnim temama mirovinske štednje.

Veliki odaziv osnovnih škola

Kako bi Gospodin Fin prestao biti samo virtualni financijski stručnjak, osnovne škole diljem Hrvatske natjecale su se u cjelogodišnjem projektu Večernjeg lista i UMFO-a. Prijavilo se 457 timova koji su bili sastavljeni od učenika između 5. do 8. razreda osnovne škole i profesora-mentora. Projekt je započeo u listopadu 2021. godine te se provodio kroz četiri velika videomodula, ujedno i edukativna predavanja pod predavačkom palicom Nikol Šćrbec sa ZŠEM-a i voditeljice Lucije Kajić.

Na dodjeli nagrada na ZŠEM-u, koji je projektu bio velika podrška od početka, sudjelovali su i ostali partneri koji su pružali podršku projekta od samog starta, HANFA, AZOO i UNICEF, a da bi nagrada bila imala još veće financijsko značenje, održala se baš u tjednu Svjetskog i Europskog tjedna novca.

- Vidjeli smo jako veliki raspon radova – bili su kreativni, konkretni, ali ono najvažnije čini mi se da su uživali i u stvaranju tih radova, što govori i da im je tema financijske pismenosti ipak zanimljiva, čak i u tako ranim godinama – rekla je Nikol Šćrbec te potvrdila kako je svaki dio gradiva potrebno prilagoditi đacima i pronaći primjere s kojima se mogu poistovjetiti kako bi mogli povezati ideju financijskog tržišta.

Zadatak svim učenicima koji su se oformili u timove s voditeljem-mentorom, ujedno i njihovim profesorom, bio je oživjeti Gospodina Fina i pokazati kako izgleda njegov život do mirovine. Ukupno 222 timova poslalo je videozapis u kojemu su morali pokazati kreativnost i koliko su ovladali modernim tehnologijama i tehnikama videomontaže.

Završnica projekta Učim s Gospodinom Finom
1/4

- Iznimno smo zadovoljni odazivom, a posebice kvalitetom proslijeđenih uradaka. Veseli nas vidjeti trud koji su učenici, ali ne samo oni, već i njihovi mentori te roditelji uložili, s jasnim ciljem podizanja razine razumijevanja financijske pismenosti kod mlade generacije i time ih uputili u važnost poznavanja ovog bitnog segmenta života za budućnost – potvrdila je Dijana Bojčeta Markoja, direktorica UMFO-a koja je dodijelila pobjedničkom timu projekta glavnu nagradu.

Financijska pismenost nikad potrebnija

Projekt Učim s Gospodinom Finom imao je jasnu poruku od njegova početka. Parafrazirajući glavnu uzrečicu Gospodina Fina koji kaže „Učim, štedim, znam da vrijedim“ želi se mladima poslati jasna poruka o bitnosti financijske pismenosti i mirovinske štednje.


- Dobro je rano početi učiti o raspolaganju osobnom imovinom. Život nas uči kako su njegove sastavnice dobri i loši trenuci, pa se za te potonje treba i dobro pripremiti. Početi štedjeti na vrijeme i s jasnim razumijevanjem prednosti, učinit će da nam život teče mirnijim vodama, a posebice to vrijedi za godine kada više nećemo biti radno aktivni – nadodala je Bojčeta Markoja.

- Ono što uistinu iznenađuje je ogroman interes među djecom što potvrđuje broj prijava. Unatoč svim obavezama koje današnji školarci imaju, zatim i okolnostima u kojima su pratili svoj obrazovni program, a to je znamo svi - online nastava, brojne izolacije i druge restrikcije koje su im otežavale redovno pohađanje nastave, oni su pronašli vremena i za dodatne aktivnosti. Ne samo da su uložili svoje dragocjeno vrijeme nego su pokazali zavidnu razinu financijske pismenosti i digitalnih vještina – rekla je Eva Horvat, članica Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima koji je dio UMFO-a. Horvat je ujedno bila i članica žirija koji se sastojao od pet članova te je sudjelovala u ocjenjivanju kreativnih radova.

- I kod učenika, i kod njihovih učitelja i nastavnika postoji veliki interes za ovu temu, a time i značajno veću financijsku pismenost od njihovih prethodnika – nadodala je Verica Jovanovski, viša savjetnica u AZOO-u te je potvrdila da uspješno nošenje s financijskim izazovima kreće od što ranije dobi uz metode poučavanja koje su prilagođene učenicima.

Tim 1: Pobjednice projekta Učim s Gospodinom Finom s mentorom Krunoslavom Habunekom
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Maria Klarić, Paula Malbašić i Katarina Malbašić tri su učenice koje su bile pobjednički Tim 1 pod mentorstvom profesora Krunoslava Habuneka.

- Sam osjećaj da smo osvojile nagradu i da smo pobijedile je fenomenalan. Jako smo sretne i zadovoljne! Ponosne smo na naš rad i rezultate – rekle su pobjednice iz osnovne škole Katolička škola Svete Uršule iz Varaždina.

- Nije bilo teško zainteresirati učenike za projekt. Svi smo svjesni u kakvim vremenima živimo i da su nam kvalitetne informacije i znanja o financijama prijeko potrebna. Rekao bih da koristimo svaku priliku na satovima matematike da povežemo financijske pojmove u redovitom gradivu. Tako da približimo učenicima što više potrebu za financijskim obrazovanjem – potvrdio je njihov mentor i profesor, Krunoslav Habunek.

Osim glavne nagrade pobjedniku, na ZŠEM-u su se okupili i finalisti, 4 ostala tima i mentori. Svi sudionici projekta Učim s Gospodinom Finom dobili su personalizirane zahvalnice, šalice, majice i vrećice s glavnom zvijezdom projekta, Gospodinom Finom, te poklon-bonove partnera Hoću knjigu i Školska knjiga. Osim gledanja zabavnih i kreativnih videouradaka finalista i pobjednika projekta, događaj se popratio i uz točku Aryana Iluzionista koji je uveličao predaju nagrada zabavnim iluzijama te zakusku.


Sadržaj nastao u suradnji s UMFO-om.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije