Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori s RH

11. ožujka “dan istine” za RH, završetak pregovora 21. lipnja

zastava, eu
Marko Lukunić/Pixsell
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
30.11.2010.
u 15:21

Lopta je sada na hrvatskoj strani, da ispuni preostala mjerila, napomenuo je europski diplomatski izvor

Dan kada će Europska komisija objaviti izvještaj o hrvatskome ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđa i temeljnih prava, 11.ožujka 2011., bit će “dan istine za Hrvatsku”, rekao je bruxelleskim dopisnicima europski diplomatski izvor. Pokaže li taj izvještaj da je Hrvatska ispunila preostala mjerila, pregovori će se zaključiti 21. lipnja, dodao je isti izvor.

- Lopta je sada na hrvatskoj strani, da ispuni preostala mjerila - napomenuo je isti izvor, i dodao da EU još čeka hrvatske spise koji će potvrditi ispunjavanje mjerila u poglavljima Poljoprivredi i seoskome razvitku te u Područnoj politici i usklađivanju ustrojnih sprava (tj. upravljanju novcem iz europskih fondova), koje bi mađarsko Predsjedništvo EU željelo zatvoriti na prvoj Međuvladinoj konferenciji pod svojim predsjedanjem, zajedno s poglavljem Ribarstvom.

Za potonje, međutim, Slovenija traži “tradicionalna ribarska prava duž istarske obale”. Hrvatski izvor blizak pregovorima tvrdi da Ljubljana tim zahtjevom “zadire u europsku pravnu stečevinu pa ga sada proučavaju EK-ovi pravnici, na čiji pravorijek čekamo”.

Da je u ovome poglavlju riječ o novoj slovenskoj blokadi, potvrdila je ravnateljica u EK-ovoj Općoj upravi za proširenje Alexandra Cas Granje. Ona je, naime, na sastanku Zajedničkoga parlamentarnoga odbora EU-Hrvatska, čiji je dvodnevni sastanak u Europskome parlamentu u utorak završio, rekla da “obje zemlje mogu dvostrana pitanja riješiti na način koji je bolji od blokiranja pregovaračkih poglavlja".

Odbor je u završnoj izjavi sastanka ustvrdio da se pristupni pregovori “mogu zaključiti u prvoj polovici 2011. ako Hrvatska ispuni sva mjerila za zatvaranje preostalih poglavlja. Također je pozvao hrvatsku vladu da “uloži dodatne napore i proširi rad međuagencijske skupine” za potragu za tzv. topničkim dnevnicima “kako predlaže glavni ICTY-jev tužitelj”. Vijeće EU, pak, pozvao je da “uzme u obzir odluku Sudske komore i prizna punu suradnju” Hrvatske s ICTY-jem.

Supredsjedatelj odbora potpredsjednik europarlamentarne frakcije Europske pučke stranke Gunnar Hökmark ustvrdio je da je “kraj pristupnih pregovora s Hrvatskom na vidiku”.

- Hrvatska može širom otvoriti vrata ostatku područja, a cilj nam je dobiti unutar EU zemlje zapadnoga Balkana koje međusobno surađuju. Od Hrvatske, kao zemlje članice EU, očekujemo da djelatno pridonosi politici EU u tome području – istaknuo je Hökmark. Dodao je da je “sada iznimno važno da Hrvatska iskoristi sve svoje preobrazbene sposobnosti da bi osigurala da ni u čijemu umu ne ostane nikakva sumnja kada dođe vrijeme da se kaže 'da' hrvatskome pristupu”. Najavio je da će se EPP pobrinuti da EP ratificira Pristupni ugovor s Hrvatskom “bez i najmanje odgode”.

Komentara 143

OB
-obrisani-
17:30 30.11.2010.

Što prije u EU to bolje Sve što je bilo u HR smo potrošili Europa će nam davati,a mi ćemo samo trošiti i trošiti,,zato : Hura za EU

IV
ivicas
17:32 30.11.2010.

ljudi nemojte glasati za eu na referendumu ionako se nece nista promijeniti na lose vec ce neki politicari morati dati ostavke a u eu ionako moramo kao i u nato tko nas u stvari uopce pita,,, .cekajte malo weaky leaksks sta ima reci tko i kako nas blokira vec 20 godina

KO
koni
17:17 30.11.2010.

chemica veliki \"bravo\"!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije