Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERI I MINISTRI

11 milijuna kuna Vlada i ministarstva troše na reprezentaciju

Milanović Orešković
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
22.02.2017.
u 11:54

Najveći potrošači za reprezentaciju su diplomatsko-konzularna predstavništva, i to i nakon što su prepolovila potrošnju

Nekoć se dobro jelo i pilo po državnim institucijama. Samo za trošak reprezentacije u diplomatsko-konzularnim predstavništvima godinama se izdvajalo po 10 milijuna kuna. Vrhunac je bio 2008. kad se u državnom proračunu stavka reprezentacija pojavljivala 269 puta u ukupnom iznosu od 59,5 milijuna kuna, 24 posto više nego godinu prije i pet puta više nego 2001. godine. I proračuni općina, gradova i županija imaju, neki i na desetak mjesta, taj trošak, tako da se na na reprezentaciju u državi troši na više od tisuću mjesta, negdje u tisućama kuna na godišnjoj razini, a negdje milijunski iznos.

Večernji list potakao štednju

Dakako, nije svaki takav trošak bacanje novca, ponekad je nužan, pa i koristan, kao poslovni običaj, izraz gostoprimstva ili zajedništva. Prekretnica u državnoj potrošnji na iće i piće bila je velika analiza u Večernjem listu koja je ukazala na ekscesnu potrošnju 2008. Usporedbe radi, u jednom Vladinu dokumentu našli smo podatak da su 2015. korisnici proračuna na reprezentaciju potrošili 20 milijuna kuna, dakle gotovo 40 milijuna kuna manje nego 2008. Premda su i deseci milijuni kuna beznačajni za proračun, odnos prema toj vrsti potrošnje puno govori o odnosu dužnosnika prema javnom dobru. Ako su na tomu rasipni, teško je za očekivati da će se inače prema javnim sredstvima odnositi kao što bi se razuman čovjek odnosio prema svome novcu. Istraživanje kakvo smo proveli 2008. danas ne možemo jer se “reprezentacija” više ne navodi u državnom proračunu. Stoga smo Vladu, ministarstva, Hrvatski sabor, Ured predsjednice države, Vrhovni sud i HNB pitali koliko su potrošili od 2014. do 2016. na reprezentaciju. Tražili smo podatke i o troškovima na poslovne kartice, kojima se plaća tzv. vanjska reprezentacija (restorani), ali u najvećem dijelu troškovi putovanja i smještaja. Odgovor nakon desetak dana nismo dobili jedino od Sabora uz ispriku zbog zauzetosti upitima nakon slučaja Tomislava Sauche.

Važno je napomenuti da je Vlada Tihomira Oreškovića naslijedila Milanovićevu lani 26. siječnja te je od 16. lipnja bila tehnička Vlada, koju je Plenkovićev tim naslijedio 19. listopada. Znači da su dvije vlade četiri mjeseca radile u “hladnom pogonu”, ali su i dvije bile nove pa su imale više protokolarnih susreta osobito u resorima gdje su se mijenjali ministri. U protekle tri godine nema bitne razlike u ukupnoj potrošnji na reprezentaciju u Vladi i ministarstvima. U 2014. potrošeno je 10,99 milijuna, pa 2015. 11,87 i lani 11,15 milijuna kuna. Što se kartica tiče, lani je potrošeno pola milijuna kuna, preklani milijun, a 2014. 1,3 milijuna kuna.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao ni bivši predsjednik Ivo Josipović, nema karticu, a od ministara nema je Pavo Barišić. Trošak reprezentacije na Pantovčaku nije se bitno promijenio još od Mesića. Milanović i Orešković nisu imali karticu već su im se troškovi podmirivali karticama korištenim u Uredu predsjednika Vlade, koje su koristili Saucha, njegov zamjenik Dalibor Dvorny, premijerov savjetnici za diplomatski protokol Ivan Mašina, i u 2015. Natalija Bukovec Osmičević, napomena je iz očitovanja Vlade. Isto je bilo i 2016. kad su kartice koristili predstojnik Ureda predsjednika Vlade Neven Zelić, zamjenik Tomislav Pokaz i savjetnica Bukovec Osmičević.

Što se potrošnje na karticama tiče, izdvojili smo podatke za ministarstva koja se ističu u pozitivnom ili negativnom smislu. Još vrijedi spomenuti da se po maloj potrošnji na “peglanje” kartica sve tri godine izdvajaju Ministarstvo pravosuđa (5966, 3138 i 737 kuna) te ministarstva kojima su pod različitim nazivima na čelu bili ili jesu Milanka Opačić, Bernardica Juretić i kratko Nada Murganić (2178, 9994 i 8518).

Foto: VLm

Kartice Vujčića i Faulenda

Vrhovni sud je 2014. na kartice potrošio 20 tisuća kuna, a protekle dvije godine 2138 i 1123 kune. Što se reprezentacije tiče, oko 80.000 kuna troška odnosi se na međunarodnu suradnju. HNB je na kartice potrošio 57.892, 51.082 i 27.076 kuna te su nam poslali specifikaciju za sedam korisnika među kojima se izdvajaju guverner Boris Vujčić (66.448 kn u tri godine) i viceguverner Michael Faulend (42.627 u tri godine).

Lani je bitno manje potrošeno na reprezentaciju u ministarstvima vanjskih poslova, branitelja, pravosuđa, kulture, turizma i gospodarstva, a ukupno je nešto manje potrošeno lani u resoru zdravstva. U resoru Tihomira Jakovine 2014./15. potrošeno je više od milijun kuna, a lani gotovo četiri puta manje. Za Hasanbegovića u resoru kulture trošilo se gotovo tri puta manje nego 2014. za Andreje Zlatar Violić. Za ministra turizma Darka Lorencina (nekoliko mjeseci i Veljka Ostojića) ukupno je u dvije godine potrošeno 803.210 kuna, a lani 241.187 kuna. U MVP-u je lani za Mire Kovača i kratko Davora Ive Stiera potrošeno bitno manje nego prethodnih godina za Vesne Pusić. Ali, porasla je potrošnja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima za više od 600.000 kuna, na pet milijuna, što je ipak upola manje nego 2008.

U Ministarstvu zaštite okoliša lani je na reprezentaciju potrošeno više nego prethodne dvije godine zajedno, a puno se više lani trošilo i u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, s tim da oni ističu kako im je dobar dio troškova pokriven sredstvima koja su dobili iz EU. Lani im je tako pokriveno 421.000 kuna, a prethodno dvije godine 347.000 kuna. I u Ministarstvu prometa lani je potrošeno gotovo dvostruko više nego 2014., što je pokriveno sredstvima pomoći EU (129.000), dok su prethodne dvije godine imali ukupno oko 38.000 kuna.

U Ministarstvu obrane velik trošak pravdaju međunarodnim konferencijama. Ministarstvo poduzetništva i obrta u 2016., kad je ministar uglavnom bio Darko Horvat, koji se istakao i po “peglanju” kartica, za više od 120.000 kuna povećalo je trošak reprezentacije u odnosu na prethodnika ministra Gordana Marasa.

>> Ured predsjednice otkrio koliko je koštao posjet Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u

>> AKD pokazao račune za Costabellu – evo što je sve iz njih vidljivo

Komentara 8

DU
Deleted user
11:59 22.02.2017.

Nego, tko je sve krao u SDP-ovoj vladi?

IB
iva.begovic
12:41 22.02.2017.

Hmm, iz članka proizlazi da je (ne)časna ministrica socijale, u 6 mjeseci potrošila 4 puta više od ministrice Opačić. I onda se čudimo kada nema za osobne asistente.

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
12:28 22.02.2017.

11 milijuna kuna Vlada i ministarstva troše na reprezentaciju jer imamo Hrvatsku i treba se u njoj ako si domoljubno odabran dobro provesti i kvalitetno najesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije