Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMPANJA Strankama je ostalo malo vremena za motiviranje birača da glasuju i u drugom krugu izbora

11 dana lova na birače

19.05.2009.
u 21:09

Iako se čini da je nakon euforije izazvane objavom rezultata prvog kruga lokalnih izbora nastupilo smirenje, to je varljiv dojam. Zatišje pred buru.

Partneri zadovoljni
Do 31. svibnja, kad će biti završnica, stranke čiji će kandidati za župane, gradonačelnike i načelnike općina u drugi krug moraju upregnuti sve postrojbe i angažirati sve kreativne potencijale da bi motivirali svoje, ali birače stranaka za čije su ljude izbori završeni, da još jednom izađu na birališta i podupru baš njihove kandidate. HDZ i njegovi državni partneri, poglavito HSS i HSLS, koriste svaku priliku za promociju.

Nakon što je u ponedjeljak o izvrsnim rezultatima HDZ-a govorio Ivo Sanader, danas je ponovno to učinio i o velikoj pobjedi državne koalicije progovorio u društvu šefice HSLS-a Đurđe Adlešič i šefa HSS-a Josipa Friščića. U srijedu će, u prigodi 20. obljetnice osnivanja stranke, o pobjedničkoj analitici ponovno govoriti HSLS...

Ne treba sumnjati da će to potom učiniti i HSS te da će Friščić još koji put ponoviti da su lokalni izbori potvrdili da je suradnja s HDZ-om prirodno savezništvo i da je državna koalicija prošla velik test. Dok je osjećaj pobjede još vruć, žele svakodnevno biračima demonstrirati zadovoljstvo i iskazivati zahvalnost te im slati motivirajuću poruku da izađu na izbore još jednom. Odgovara im čak i to što se piše da će na temelju rezultata lokalnih izbora Sanader krenuti u kampanju za predsjednika RH. I time se, kažu, održava pobjednička atmosfera.

Sam Sanader to je danas opovrgnuo, rekavši da odluku o svojoj kandidaturi nije donio, da se o tome u HDZ-u nije razgovaralo, da će razgovor u stranci i s partnerima uslijediti tek u ljeto te da je rujan najizglednije vrijeme za objavu odluke.

Sanader odluku o kandidaturi za predsjedničke izbore nije donio, već će to najvjerojatnije učiniti na jesen
Foto: Vanja Zubčić

Dok šefovi HDZ-a, HSS-a i HSLS-a kažu da će, gdje bude potrebno, pozvati svoje birače da glasuju za kandidate partnerskih stranaka, najzanimljivije je pitanje kakav će naputak uputiti HDZ svojim biračima u Zagrebu i Splitu, gdje Milan Bandić i Željko Kerum ne mogu pobijediti bez tih glasova.

Neslužbeno se u HDZ-u doznaje da konkretnih naputaka neće biti. Gradske će organizacije poručiti biračima da postupe prema vlastitoj procjeni. Ako preporuka i bude, bit će na razini neformalnih sugestija koje se čitaju između redova ili se prenose usmenom predajom.

– Ne možemo lobirati za Bandića koji je iz SDP-a ili za Keruma koji je bio protukandidat našemu Ivanu Kuretu – kažu u HDZ-u.

SDP-u se još ne bavi agitiranjem. No, ljudi koji izlaze na biralište moraju zapeti. Tonino Picula, npr., zna da u Velikoj Gorici mora snažno pojačati kampanju i razgovarati s HNS-om da pozove svoje birače da mu daju glas jer ga HDZ-ov kandidat Dražen Barišić “tuče” za 10 posto.

Kombinatorika u SDP-u
Dok Bandić čeka drugi krug, zagrebački SDP pregovara o koaliciji za skupštinu. Manjkaju im dva zastupnika za većinu. Mogu ih birati između nezavisne liste Tatjane Holjevac, s kojom su i dosad koalirali, i HNS-a, koji je bio opozicija Bandiću. Bandić je skloniji suradnji s T. Holjevac.

Mogao bi joj ostaviti mjesto predsjednice Gradske skupštine. No, Zoran Milanović želi ipak napraviti nešto širu većinu. Na svoju stranu želi privući HNS s Radimirom Čačićem na čelu, i to ne zato što mu trebaju u Zagrebu, nego da stvori strateško partnerstvo za parlamentarne izbore.

Bez toga, računa, SDP ne može pobijediti HDZ. Usto, s HNS-om bi oslabio izravni utjecaj Bandića na Skupštinu. Za ulazak Čačića u koaliciju voljan im je ponuditi i mjesto šefa zagrebačkog parlamenta te vjerojatno i mjesta u Skupštini Holdinga, gdje Bandić više neće biti i predsjednik i jedini član.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije