Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presude generalima

1000 prosvjednika u Münchenu zbog presude Gotovini i Markaču

munchen, gotovina (1)
Foto: VL
1/10
11.06.2011.
u 17:23

Michaela Koller iz njemačke Udruge za ljudska prava kazala je kako je ovakva haaška presuda nepravedna jer nije poštovala pravo žrtve na obranu.

Nakon prosvjeda u Berlinu, Frankfurtu i Stuttgartu, i Hrvati glavnog bavarskog grada su u subotu na poznatom münchenskom Odeonskom trgu dostojanstvenim prosvjedom i simboličnim pokazivanjem crvenih kartona dignuli svoj glas protiv sramotne presude Haaškog tribunala dvojici hrvatskih generala, Gotovini i Markaču.

Oko tisuću hrvatskih iseljenika se u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke i hrvatskih udruga iz Bavarske okupilo na skupu koji je održan pod nazivom Pravda izgubila ravnotežu. Okupljenim Hrvatima su se obratili Michaella Koller iz njemačke Udruge za ljudska prava, prof. Zvonimir Šeparović iz HŽD-a, akademik iz zagreba Josip Pečarić i Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnje.

Prosvjednici su bili naoružani brojnim transparentima na hrvatskom i njemačkom jeziku na kojima su se isticale poruke poput "Osuda cijelog naroda", "1991. žrtve, 2011. zločinci", "Zaustavite nepravdu protiv Hrvatske" i mnoge druge kojima su iseljeni Hrvati izrazili svoje razočaranje i nezadovoljstvo odnosom haaškog suda i međunarodne zajednice prema domovinskom ratu i generalima braniteljima.

Predvođeni voditeljem HKM-a fra Tomislavom Dukićem prosvjednici su se na početku prosvjeda pomolili za sve žrtve Domovinskog rata. "Haaški sud je instrument za ostvarivanje zla i to se najbolje vidi na primjeru hrvatskih branitelja," istaknuo je akademik Josip Pečarić, dok je prof. Šeparović poručio kako Gotovina nikad nije smio biti izručen i kako je došlo vrijeme da se hrvati započnu ponašati kao narod koji ima svoju državu i dostojanstvo, a ne da nam moćnici diktiraju naše korake.

"Poručimo još jednom s ovog mjesta međunarodnoj zajednici da Hrvatska nije nastala na zločinu i etničkom čišćenju i pomolimo se za naše generale i heroje," istaknuo je prof. Šeparović. Prosvjed na Odeonskom trgu je završen simboličkim pokazivanjem crvenih kartona haaškom sudu.

Komentara 556

VI
vidimškoj
21:31 11.06.2011.

bravo naši,opet glasajte za hadeze.

OB
-obrisani-
00:15 12.06.2011.

deran , danas je nedjelja Štekaš u vremenu...

A2
Alien 222
21:06 11.06.2011.

:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije