Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od srijede u prodaji

Ovo je 100 najpoznatijih i najzaslužnijih hrvatskih velikana!

Hrvatski velikani
Foto: VL
1/3
15.03.2016.
u 10:55

Potražite od srijede na svim kioscima knjige 100 hrvatskih velikana za samo 5 kuna uz Večernji list

– U odnosu na broj stanovnika i veličinu države, Hrvati i Hrvatska su Europi i svijetu darovali natprosječno velik broj znanstvenika, kulturnjaka, prosvjetitelja, izumitelja, ratnika, svetih ljudi, talentiranih sportaša i stvaratelja na drugim područjima života, koji su ostavili iznimno značajne tragove u razvoju europskog kontinenta, doprinosu svjetskoj civilizaciji te stvaranju, razvoju i očuvanju Hrvatske.

Međutim, činjenica je da s protekom vremena mnoge od njih zaboravljamo ili nedovoljno poznajemo, cijenimo i poštujemo. Također, Hrvati teško postižu konsenzus oko toga tko je najveći hrvatski velikan, odnosno tko je od njih zaslužio najveće poštovanje nacije. Jesu li to Tesla ili Marulić, kralj Tomislav ili ban Jelačić, Tito ili Tuđman, Zrinski ili Bošković? Britanci su to riješili demokratskim putem, kad je BBC 2002. pokrenuo nacionalni izbor 100 najvećih Britanaca u povijesti, u kojem je pobijedio državnik Winston Churchill. Tada su javnosti ponudili listu od sto imena zaslužnih Britanaca i otvorili veliku nacionalnu raspravu o njihovim doprinosima.

Njihov primjer slijedile su mnogobrojne druge zemlje koje su pokušale upoznati globalnu javnost sa svojim zaslužnicima te organizirale nacionalne kampanje i izbore... U Hrvatskoj proteklih dvadesetak godina nije bilo slične kampanje predstavljanja i izbora najvećih nacionalnih velikana, ali su različita istraživanja koja su uglavnom poticali mediji, u prvi plan izbacivala potpuno različita imena. Tek se posljednjih godina donekle počinje nazirati slaganje oko nekoliko imena koja bi trebala predstavljati Hrvatsku i Hrvate u svijetu – piše prof. dr. Božo Skoko, u uvodu prve u nizu Večernjakovih knjižica posvećenih 100 najpoznatijih i najzaslužnijih hrvatskih velikana, koje su od srijede dostupne na kioscima.

Više od stotinu vodećih hrvatskih intelektualaca, pod vodstvom prof. dr. Bože Skoke, priznatog stručnjaka za hrvatski identitet i imidž, za vas je izabralo 100 najpoznatijih i najzaslužnijih hrvatskih velikana, koji su svojim životom i djelom trajno zadužili hrvatski narod i proslavili Hrvatsku u svijetu.

Potražite na svim kioscima knjige 100 hrvatskih velikana za samo 5 kuna uz Večernji list

Prva knjižica iz kolekcije u prodaji je u srijedu od 16. ožujka: 100 hrvatskih velikana – od cara Dioklecijana do Jurja Dalmatinca

Druga knjižica u prodaji od 17. ožujka: 100 hrvatskih velikana – od Marka Marulića do Petra Zrinskoga

Treća knjižica u prodaji od 18. ožujka: 100 hrvatskih velikana – od Ruđera Boškovića do Vlahe Bukovca

Četvrta knjižica u prodaji od 19. ožujka: 100 hrvatskih velikana – od Nikole Tesle do Ivana Meštrovića

Peta knjižica u prodaji od 20. ožujka: 100 hrvatskih velikana – od Lavoslava Ružičke do Dražena Petrovića

Cijena svake knjižice je 5 kn + Večernji list 7 kn i svaka knjižica u prodaji je mjesec dana.

Foto: VL

Komentara 136

R1
R1971D
14:46 15.03.2016.

Jel ima u knjizi Milanović, Stazić, Ostoja Ranković, braco i seka Pusić, Maras....ako nema onda treba popis dopuniti jer je nepotpun...

GR
grgaman
23:55 15.03.2016.

Tito nije velikan nego najveci monstrum koji je ikad diktirao na ovim prostorima . Unazadio je dvadeset pokoljenja u proslosti i ibuducnosti svojim zlocinima i svijescu parazita

DU
Deleted user
21:28 15.03.2016.

novinarčići, pazite što objavljujete jer bute svi smijenjeni. raspitajte se prvo kod voljenog vođe koja imena stavljate na popis...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije