Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

10 obveza za budućnost Europske unije

Europska unija
Foto: Reuters/PIXSELL
06.05.2019.
u 18:15

Ključni je problem Europe to što smo prestali voljeti jedni druge, izgubili smo naš kolektivni libido – rekao je ovih dana predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Na neformalnom summitu u rumunjskom gradu Sibiuu premijeri i predsjednici 27 država članica, koje ostaju u EU nakon očekivanog ali privremeno odgođenog Brexita, pripremaju se u četvrtak usvojiti tekst s 10 zakletvi. Ne zapovijedi (engleski: commandments), nego obveza koje se lideri manje-više svečano zaklinju ispuniti (engleski: commitments), iako se čini da je svaka sličnost s 10 zapovijedi namjerna i ne slučajno sročena među diplomatima koji su pisali nacrt deklaracije iz Sibiua.

No, deset zavjeta za novu budućnost Europske unije čini se ipak više kao ponavljanje već viđenih, općih principa na kojima je Unija sazdana, a ne kao nešto što je u sadržajnom i stvarnom smislu nosivi stup reformirane Europske unije. A upravo je reforma Unije, zacrtavanje puta za nastavak europskih integracija nakon Brexita kao prvog dezintegrirajućeg događaja u povijesti EU, bio projektni zadatak pri iniciranju tog neformalnog sastanka Europskog vijeća u Rumunjskoj, trenutačnoj predsjedateljici Vijećem EU.

– Ključni je problem Europe to što smo prestali voljeti jedni druge, izgubili smo naš kolektivni libido – rekao je ovih dana predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u intervjuu za njemački list Handelsblatt, uspoređujući krizu EU s bračnom krizom starih parova koji se s vremenom prestanu voljeti. Hoće li u Rumunjskoj čelnici država članica uspjeti pronaći ponovo kolektivni libido?

Prema nacrtu deklaracije, u koji smo imali uvid i koji tek treba biti usvojen u četvrtak u Sibiuu, lideri 27 država članica pripremaju se obvezati da će ostati ujedinjeni bez obzira na sve, i u dobru i u zlu, ma što se dogodilo u budućnosti. Lideri će se obvezati da će njihove države iskazivati solidarnost u nevolji, slušati jedni druge u duhu razumijevanja i poštovanja, i uvijek se truditi naći zajednička rješenja za probleme. “Nastavit ćemo štititi naš način života, demokraciju i vladavinu prava. Neotuđiva prava i temeljne slobode svih Europljana teško su izboreni i nikad ih nećemo shvaćati olako”, kaže se, među ostalim, u nacrtu teksta.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo: 

>>70 posto budžeta DORH-a umjesto na borbu protiv korupcije i kriminala odlazi na troškove arbitraža 

>>Razlozi tragedije u Moskvi

>>Meghan Markle rodila sina

>>Vijeće Europe: Nema više anonimnog doniranja sperme

>>Nikad snimljen Dalijev film pretvoren u strip

>>Velika nagradna igra: 60 aparata za večerjakov 60. rođendan

Ključne riječi

Komentara 1

AU
autoritet
23:26 06.05.2019.

EU je nepopravljivo iskvarena prezirom prema običnim ljudima, njihovim vrijednostima, životima pa i strahovima. Sve se prilagođava medijskim, financijskim i političkim moćnicima i njihovim interesima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije