Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važno je znati

10 događaja iz lipnja koji bi mogli promijeniti svijet!

veliki koraljni greben
Foto: Keller/PIXSELL
1/10
07.07.2016.
u 22:30

Brexit, ISIL, znanstvenici koji se ponovno igraju Boga... bile su samo neke od vijesti koje u lipnju nikoga nisu ostavile ravnodušnima.

S obzirom na to da biti u tijeku s informacijama nije baš lagan zadatak u vrijeme kada smo preplavljeni svim vrstama važnih i onih manje važnih vijesti, portal listverse izdvojio je 10 događaja koji su prošlog mjeseca šokirali, iznenadili, protresli... I nikoga nisu ostavili ravnodušnima.

10. BREXIT: Velika Britanija izašla iz Europske unije i gotovo odmah požalila zbog odluke

Dan 23. lipnja 2016. ostat će zapamćen po tome što je prva članica EU putem referenduma odlučila izići iz Unije. Vijest je to koja je uzdrmala Uniju, ekonomiju i politiku Velike Britanije. Škotska se pobunila, Wales također. Mediji pišu o egzodusu Britanaca u Irsku, Cameron je podnio ostavku, Farage se rugao u parlamentu pa i on dao ostavku, Juncker i Merkel upozorili su na ukidanje povlastica svojoj bivšoj članici, a piše se i o novoj Iron Lady na čelu britanske konzervativne stranke. I posljednje, skupljaju se potpisi koji bi postigli da novi referendum pregazi stari i pronađu se rješenja kako do izlaska uopće ne bi došlo. Problemi su to koji muče naciju koju je pitanje EU dovelo do podjele s obzirom na to da je omjer rezultata "za" i "protiv" izlaska bio tek 51.9 u odnosu na 48.1 posto.

9. Britanski parlament na trenutak je postao epizoda serije "Kuća od karata"

Velika Britanija trenutačno je država bez premijera, bez vladajuće stranke koja funkcionira i bez opozicije s tri frakcije koje se žele odvojiti. Sve je krenulo ostavkom Davida Camerona na čije je mjesto pretendirao Boris Johnson dok ga njegov zamjenik Michael Gove nije u tome spriječio. S obzirom na to da je Gove već jednom smjestio i Cameronu ušavši u kampanju s Johnsonom, britanski mediji čitavu su stvar usporedili s epizodom serije Kuća od karata i nagađaju da će borba za vladajuće pozicije trajati još jako dugo.

8. Kolumbija stala na kraj jednome od najduljih građanskih ratova

Kolumbija je 24. lipnja ove godine sklopila mirovni sporazum sa marksističkim pobunjenicima (FARC), završivši tako 51 godinu ratnih sukoba.

Građani Kolumbije ipak nisu zadovoljni dogovorom kritizirajući ga jer je najbolje financirana teroristička organizacija i dalje opasna zbog svojih sestrinskih skupina koje se lako mogu ponovno proširiti. Bilo kako bilo, dobra je vijest što borba protiv terora, u bilo kojoj državi, daje rezultate.

7. Austrija je odlučila ponoviti izbore koji su podijelili javnost

Nije samo Velika Britanija u problemima zbog podjela, slijedi je Austrija koja je jednostavno odlučila stisnuti veliki "reset" gumbić i ponoviti svoje izbore. Na suprotstavljenim stranama našle su se ekstremna desnica i ljevica, a omjer rezultata bio je 50.3 u odnosu na 49.7 posto. Izbori se ponavljaju iz jednostavnog razloga što su se pojavile nepravilnosti kod glasovanja, a kad je razlika tako minimalna, svaki glas je bitan i može presuditi u korist drugoga. Umjesto da prebroji glasove, sud je naredio je da sve krene ispočetka.

6. Priroda postaje sve strašnija

Otkrivanje novih vrsta za većinu je znanstvenika izazovno i zabavno... Ili je barem tako bilo. Na Tajlandu je pronađen golemi crv, nalik štrigi ('buba štriga') - Scolopendra cataracta - samo što je ovaj primjerak opasan, otrovan i može narasti do 20 centimetara. Od ugriza ove gigantske bube ruka će vam utrnuti na nekoliko dana, a vi ćete imati osjećaj da gori. Ukratko, Australija nije više najstrašniji terarij.

5. Ubojstvo političarke i pokušaj ubojstva kandidata za predsjednika SAD-a 

Podjele, izbori, Brexit i ostala politička zbivanja u svijetu donijeli su i svoje prve ekstremne reakcije. Prvo ubojstvo bilo je posljedica Brexita i referenduma, a žrtva je bila članica britanskog parlamenta Jo Cox, što je zgrozilo javnost i vratilo na scenu političke napade koji su nakratko nestali nakon irskih sukoba. Da bi stvar bila još gora, Jo Cox je upucana i izbodena.

Drugi nesretan slučaj dogodio se u Las Vegasu, ovaj put bez smrtnih posljedica, na Trumpovoj kampanji gdje je žrtva bio 19-godišnji Englez koji je želio uzeti pištolj jednog od policajaca i pucati u Donalda Trumpa. Možemo samo zamisliti što bi se dogodilo nakon ubojstva ovog predsjedničkog kandidata.

4. Posljednje židovske zajednice arapskog svijeta nestaju

Još prije nekoliko desetljeća arapski svijet bio je dom velikih židovskih zajednica, a zatim je uslijedilo razdoblje ekonomske nesigurnosti i diktatura. Posljedice su takve da još samo u zemljama poput Tunisa ili Maroka živi više stotina Židova unatoč tome što ih štite zakoni. S obzirom na to da Tunis od revolucije 2011. bilježi pad u turistički orijentiranoj ekonomiji, posljednje židovske zajednice te zemlje odlučile su otići u Izrael.

3. ISIL slabi na svim područjima 

Otkako su iračke snage vratile Faludžu, a kurdske prodiru sve dublje u teritorij Islamske države, ISIL-u ne preostaje drugo nego potpuno se povući s teritorija Iraka. Negativna strana gubitka teritorija jest odvlačenje pozornosti napadima poput onog na aerodromu u Istanbulu. Ali, čak je i u tom slučaju, baš kao i u Parizu 2015., pokazano da terorizam nikada ne pobjeđuje.

2. Znanstvenici se opet igraju Boga (ovaj put sa svinjama)

Ovo možda zvuči kao scenarij SF filma iz pedesetih godina, ali grupa znanstvenika pokušava uzgojiti ljudske organe u svinji. Razlika je, nadamo se, u tome što neće biti katastrofalnih posljedica. Opće je poznato da na svijetu vlada nestašica organa, a ovakvim bi putem, ako eksperiment uspije, tome došli na kraj.  Iako ovaj rad ostaje i više nego kontroverzan, plan je uzgojiti svinje od kojih bi svaka imala jedan ljudski organ u sebi, potpuno zdrav i spreman za doniranje.

1. Umiranje koralja doseglo je apokaliptične proporcije

Posljednje tri godine nešto se užasno događa u oceanima. Naime, tisuće kilometara koralja pretvara se u bijele tvorevine, što je reakcija na nagle promjene u okolišu. Australski Veliki koraljni greben također je zahvaćen - koralji izblijede i umiru - a nije uvijek sigurno da će se nakon toga oporaviti. Sve upućuje na to da krećemo prema nekoj vrsti koraljne apokalipse u oceanima zahvaćenim promjenom okoliša i gubimo jedno od prirodnih svjetskih čuda. 

>> 'Šaman' iz Podravine: Do kataklizme će doći u drugoj polovici godine. Rusi će iznenada napasti EU...

Komentara 3

PS
ps25
01:42 08.07.2016.

A najgore od svega je generalni odpad od vjere i relativiziranje svega, guranje izopacenosti, bitka protiv obitelji i okretanje zla na dobro, a dobra na zlo. Grijeh vise ne postoji, vecina su 'uradi sam' vjernici, a kad dodjemo pred Gospodina nasega Isusa Krista sa takvim stvom bit ce kasno.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
00:53 08.07.2016.

Ovo je samo jos jedna poslijedica kad osoba skromnog poznavanja engleskog jezika a pogotovo svjetskih politickih zbivanja samo uz pomoc google translatora krene prevoditi ovakav clanak....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije