Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

10 dana nakon izbora HDZ izgubio većinu u Vijeću - napustio ga HNS i desne stranke

Nova većina od 14 vijećnika tako se priklonila gradonačelniku Dumboviću
05. lipnja 2019. u 13:01 2 komentara 1905 prikaza
Darinko Dumbović
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Ni nepunih deset dana nakon rezultata izbora za Europski parlament, u Petrinji su HDZ ostavili koalicijski partneri – HSP, HKS i HSP AS. Troje vijećnika tih triju stranaka prešlo je u Gradskom vijeću u utorak na stranu gradonačelnika Darinka Dumbovića koji tako po prvi put od loaklnih izbora u svibnju 2017. ima većinu u Vijeću.

Tomislav Krasnec Da Plenković sada ode na dužnost u EU, mogao bi slobodno nalijepiti i metu na leđa

Do sada je tu većinu činilo 10 vijećnika HDZ-ove koalicije te pridruženi vijećnici Mosta, HNS-a i nezavisni, a od sada je nova većina od 14 vijećnika priklonjena gradonačelniku. U istom paketu je HDZ napustio i HNS-ov vijećnik Nenad Radošević, koji je jedan od 14 potpisnika zahtjeva za smjenom aktualne HDZ-ove predsjednice Vijeća Magdalene Komes.

Prema kuloarima ona će biti smijenjena na idućoj sjednici Gradskog vijeća, a na njeno mjesto bi trebao doći upravo HNS-ov Radošević koji je do sada bio potpredsjednik Vijeća, ali u sklopu dogovora s HDZ-om.

U utorak je Radošević dao ostavku na potpredsjedničko mjesto u Vijeću, a za potpredsjednike je nova većina izabrala HSS-ovu Ljubicu Sodić te Miljenka Bušića, bivšeg člana HSP AS a danas nezavisnog vijećnika, izabranog s HDZ-ove koalicijske liste u Vijeće. U oporbi su od svih stranaka ostali samo HDZ sa sedam vijećnika i MOST s jednim vijećnikom, koji je izgubio poziciju potpredsjednika Vijeća.

Andrej Plenković otvorio sastanak Komisije UNWTO-a za Europu Klub zastupnika HDZ-a Plenković: Postoji niz indicija za opstrukcije u HDZ-u

Činjenica da HDZ-ovu koaliciju napušta trojica vijećnika izabranih s njihove liste, i to desetak dana nakon dobrih rezultata desnih lista na izborima za Europski parlament, čelnik petrinjskog HDZ-a Mihael Jurić ocijenjuje tek političkom trgovinom.

„HDZ je na ovim izborima pobijedio u Petrinji, a gradonačelnik izgubio i ovo je osveta za taj njegov poraz na izborima, a ne neka naša slabost. Vijećnik HSP-a Pejo Trgovčević je već imenovan za predsjednika Nadzornog odbora Komunalca pa je jasno da je riječ o političkoj trgovini. Razvijalo se to već duže vremena, sada se samo realiziralo.“ – rekao nam je Jurić.

Gradonačelnik Darinko Dumbović, inače jedini saborski zastupnik koji je izabran direktno s liste stranke Milana Bandića u Sabor, kao predstavnik Reformista, odbacuje tezu o političkoj trgovini.

Ivan Penava IVAN PENAVA Ne znam za izbornu sabotažu, u Vukovaru je sigurno nije bilo

„Kao što se vidi u zahtjevu 14 vijećnika za smjenom predsjednice Vijeća Magdalene Komes, vijećnici su već duže vremena nezadovoljni načinom vođenja sjednica i cijelom situacijom u Vijeću. Postoje poteškoće u funkcioniranju Vijeća, a pokazalo se u utorak kako se s novom većinom odluke donose efikasnije što može samo koristiti Petrinji.“ – rekao je gradonačelnik Darinko Dumbović.

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'