Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vatikan: Za izlazak iz krize potreban novi 'međunarodni financijski dogovor'

22.11.2008.
u 18:38

Za izlazak iz gospodarske i financijske krize koja pogađa cijeli svijet nužan je "novi međunarodni financijski dogovor", istaknula je u subotu Sveta Stolica u dokumentu objavljenom u njezinu dnevnom listu L'Osservatore Romano, u izdanju od nedjelje 23. studenoga.

"Trebaju li nam tek promjene ili pravi preustroj sustava međunarodnih gospodarskih i financijskih ustanova", pita se Papinsko vijeće za pravdu i mir u tom dokumentu pripremljenom za ministarsku konferenciju o financiranju razvoja koja će se od 29. studenoga do 2. prosinca održati u Dohi.

"Mnoge osobe i ustanove, javne i privatne, domaće i strane, traže neku vrstu novog Bretton Woodsa", poslijeratne konferencije na kojoj je stvoren današnji međunarodni financijski sustav, podsjeća se u dokumentu.

"Kriza je zacijelo u prvi plan gurnula žurnu potrebu da se pronađu novi oblici međunarodne suradnje na monetarnom, financijskom i trgovinskom polju", ističe Sveta Stolica.

"Sadašnja financijska kriza je uglavnom kriza povjerenja", ocjenjuje Vijeće.

"Danas je očito da je nacionalni suverenitet nedovoljan; čak su i velike zemlje svjesne da se nacionalne zadaće ne mogu ostvariti isključivo kroz oslanjanje na unutarnje politike: međunarodni ugovori, propisi i ustanove svakako su nužni", dodaje Papinsko vijeće.

(Hina)

Želite prijaviti greške?