Naslovnica

'Vanish' za odstranjivanje vjerskih mrlja

Crkva cjelovitog evanđelja, Savez crkava Riječ života i Protestantska reformirana kršćanska crkva još nemaju potpisane ugovore s državom
18. travnja 2013. u 12:00 0 komentara 10 prikaza
Sikstinska kapela Vatikan (1)
Foto: Reuters/PIXSELL

Hrvatska nije država vjerskih sloboda. Ta činjenica, taj fakat u nebo vapije već posljednjih nekoliko godina, a na primjeru koji bi trebao biti sasvim banalan, lako rješiv jednim potezom pera. Odnosno, njegovo se rješenje lako može pronaći birokratskim putem, ne ulazeći u svjetonazorsku opredijeljenost ove vlast (i vjersku nesnošljivost koju sustavno širi sa svoga najvišeg vrha) jer se, de facto, radi o tehničkom pitanju.

Dakako, nije to za sve puko tehničko pitanje, nego sudbinsko pitanje za tri male vjerske kršćanske denominacije – Crkvu cjelovitog evanđelja, Savez crkava Riječ života i Protestantsku reformiranu kršćansku crkvu. Budući da do danas nemaju potpisane ugovore s državom, kao što imaju sve ostale i velike i male vjerske zajednice, one su naprosto diskriminirane. Nisu ilegalne, dakako. Upisane su u registar vjerskih zajednica, ali hrvatska država u njima ne prepoznaje “društvene partnere”, kao što prepoznaje u ostalim vjerskim zajednicama i ne želi ugovoriti taj “partnerski odnos”, kao što je to učinila sa svima ostalima. Prema tome, jedni su vredniji od drugih. Čak i bez obzira na brojnost. U jednima država vidi da pridonose društvenoj zajednici svojim djelovanjem, a druge drži na društvenoj margini i uskraćuje im prava koja je zajamčila drugima. Zašto?

Nije tajna da se razlog skriva u osobnoj mržnji i animozitetu. Dobri poznavatelji prilika znaju da su iz Vladine komisije za odnose s vjerskim zajednicama još davno poručili kako, primjerice Protestantska reformirana kršćanska crkva koju vodi pastor Jasmin Milić nikada neće imati potpisan ugovor s državom isključivo zbog svađe s onima koji tu komisiju vode. Pa je inat, ako hoćete, postao društvenim uzusom, a ne ljudska, vjerska i ostala ustavom zajamčena prava. Katastrofa!

Da se doista radi o elementarnim pravima, trima je crkvama (koje su se s vremenom udružile u Hrvatsku kršćansku koaliciju pa sad zajedno dijele hipoteku razmirica pastora Milića i Komisije za vjerske zajednice) prije dvije i pol godine potvrdio Europski sud za ljudska prava iz Strasbourga, prema kojemu nema zapreka da i s tim crkvama država potpiše ugovor, kao i sa svima ostalima. No, sve je ostalo na nekoliko sastanaka i lijepim riječima, a od ugovora do danas ništa.

Zapravo, trima crkvama ponuđen je takav ugovor kakav nema nijedna druga vjerska zajednica, tj. okljaštren od dijela prava koja im pripadaju i sveden na minimum koji ih svodi gotovo na razinu običnih udruga. Nimalo nalik na ostale ugovore, koji su rađeni po uzoru na “konkordat” Vatikana i Hrvatske, koji je bio “ledolomac” i svim ostalim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj priskrbio je apsolutno uživanje u pravima koja im pripadaju, omogućivši čitav niz tzv. pozitivnih privilegija, na koje, kao ravnopravni graditelji jednog demokratskog društva, i te kako imaju pravo.

Ova Vlada voli štititi prava manjina i voli se držati slova zakona. Tako i treba. U slučaju tri male kršćanske crkve sve je jasno. I k tome – sve je u Vladinim rukama jer je glavni operativac njezina Komisija za odnose s vjerskim zajednicama. A njoj je na čelu ministar pravosuđa Orsat Miljenić, koji zacijelo u svojoj političkoj i pravničkoj karijeri ne želi nositi mrlju bilo kakvog diskriminatora. Dakle, gospodine ministre, “vanish” za odstranjivanje ovih “vjerskih mrlja” u vašim je rukama!

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.