Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Uzmite najbolje od onog što vam putovanja mogu pružiti

01.07.2009.
u 16:30

Posjet novom gradu jednak je nekom razgovoru. Mjesta vam postavljaju pitanja o vama jednako koliko vi istražujete njih. I kao i u svakom drugom razgovoru otvorenost uma i stvarno slušanje onoga što vam se ima za reći moglo bi vas odvesti gdje se niste ni nadali. Što više predrasuda ostavite doma, bolje ćete čuti ono što vam vaše odredište želi reći.

Evo nekoliko stvari koje, naravno ako želite, možete napraviti kada se prvi put upustite u razgovor s nekim novim gradom.

Sačuvajte svaki trenutak prvih nekoliko sati

Prvi dojam vrijedi za tisuću drugih. Zapišite ono što percipirate, primijetit ćete kad se vratite doma kolika je razlika između tih prvih dojmova i onih poslije kada je um počeo projicirati ideje i otpuštati predrasude. Ne bi bilo loše kloniti se što dalje od e-mailova, vijesti i svega što vas podsjeća na dom kako bi što bolje upili atmosferu mjesta u kojem se nalazite.

Prihvatite činjenicu da ste turist

Mnogi više vole termin "turist" zamijeniti riječju "putnik", no ako biti turist znači željeti pogledati sve atrakcije zbog kojih je taj grad jedinstven - što u tome uopće može biti loše.

Ako ste u mogućnosti, uzmite trosatnu turu i razgledajte sve što vam se nudi čisto kako bi stekli prvi dojam i eventualno odlučili što želite podrobnije istražiti. Obvezno obiđite trgovine koje preporučuju u turističkim vodičima i ne prezajte pitati prolaznike da vas usmjere.

Hotelska literatura

Nemojte ignorirati letke i brošure koje vam se nude u hostelima i hotelima. Upravo u njima možete pronaći neke od najzanimljivijih atrakcija.

Učinite nešto za prijatelja

Ako vas je netko zamolio da mu donesete nešto, uzmite u obzir da bi vas potraga za time mogla dovesti na mjesta koja inače ne bi nikada vidjeli. Dakle, zadovoljstvo bi vrlo lako moglo biti obostrano.

Otiđite na predstavu ili utakmicu

Za košarkašku utakmicu ili orkestralnu simfoniju ne treba vam poznavanje jezika zemlje u kojoj se nalazite. Ali vidjeti operu u Tokiu ili nogometnu utakmicu u Riju potpuno je drugačije od onog što ste navikli gledati doma.

Odvozite se autobusom do kraja linije

Ovo možda nije pametno napraviti baš svugdje, no odvesti se do kraja autobusne linije može uistinu biti korisni. Osim što ćete vidjeti dio grada možete se naći na nekim sasvim nevjerojatnim mjestima.

Čitajte lokalne novine

Gotovo svaki veći grad ima englesku verziju svojih novina, a svake novine koje pročitate iznenadit će vas ne samo dizjanom i stilom pisanja već i načinom izvještavanja. Što god da se u tom trenutku događa vrijedno je doznati kako se to može doživjeti kroz medije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?