Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUDENTSKI BUNT Karlovčani poručuju:

Uz kolege smo, ali nećemo štrajkati

27.04.2009.
u 17:17

KARLOVAC – Nema razloga za štrajk. Ako ima bilo kakvih problema, treba izići na ulice. Međutim, imamo tu sreću da se kod nas sve možemo dogovoriti – ističe predsjednik Studentskog zbora Veleučilišta u Karlovcu Matija Vuković. Iako kod nas neće biti studentskih prosvjeda podržavaju svoje kolege diljem Hrvatske, koji su dignuli svoj glas i traže besplatne školarine.

Neće biti povećanja
Točnije, zalažu se da se u hitnu proceduru upute izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji će regulirati pravo na besplatno školovanje uspješnih i socijalno potrebnih studenata. S time se slažu i Karlovčani. Vuković dodaje da je upravo nedavno održana i sjednica Upravnog vijeća na kojoj je između ostalog usvojena i odluka da neće biti povećanja školarina. S druge strane povećat će se upisne kvote. Unatoč jasnom stajalištu Studentskog zbora da nema razloga za prosvjede, u Karlovcu ima i onih koji misle drugačije.

– Kod nas su velike školarine, ali studenti nisu dovoljno aktivni da krenu u to – smatra apsolventica Marina Novaković, koja je bila jedna od inicijatora posljednjeg studentskog bunta u Karlovcu lani u svibnju. Tada su se priključili velikom prosvjedu studenata na razini cijele države, nakon čega ih je primio i dekan s kojim su tri sata razgovarali o aktualnim problemima. Većina karlovačkih studenata dosta je zadovoljna situacijom na veleučilištu. No, neki i smatraju da smo mi premala sredina, a ujedno postoji i strah od eventualnog namjernog rušenja na ispitima i slično. U svakom slučaju, većina se slaže da treba uvesti reda, kada su i pitanju školarine, jer mnogi si zbog teške situacije ne mogu. nažalost, priuštiti nastavak školovanja. A, živimo u Hrvatskoj, zemlji znanja.

Ocjene temelj za upis
Na Veleučilištu u Karlovcu već nekoliko godina nema prijamnih ispita. Budući studenti upisuju se na temelju uspjeha i ocjena ostvarenih u srednjoj školi. Na temelju toga stvaraju se i konačne ljestvice poretka. Tako svi oni koji su se malo više potrudili mogu steći pravo upisa na teret Ministarstva. Osim kada je u pitanju primjerice izvanredni studiji lovstva i zaštite prirode ili specijalistički studij strojarstva i poslovnog upravljanje, koje studenti moraju sami platiti.

Želite prijaviti greške?