Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.11.2009. u 17:57

Hrvatska nema dogovoren prag siromaštva, a nema ni izrijekom propisano da porezi moraju biti progresivni.

Gulite ih do kože! Jedina je to prava poruka koju je Ustavni sud pod vodstvom Jasne Omejec poslao premijerki i šefici vladajuće stranke Jadranki Kosor, puštajući da harač preživi test ustavnosti. Suce Ustavnog suda, s izuzetkom Mate Arlovića i Ivana Matije, primjerice, nimalo nije zasmetalo što će godinu i pol dana samci i hranitelji obitelji plaćati jednake iznose tog poreza.

Bilo bi to sporno, ocjenjuje sud, da je riječ o trajnom rješenju. Ali, kako je ta mjera ograničenog trajanja, može proći, ocijenio je Ustavni sud. To je, naravno, samo jedno od spornih pitanja u vezi s ovim porezom. Kako bilo, neka svi oni koji imaju djecu izdrže godinu i pol dana...

Zanimljivo je i da je odluka Ustavnog suda donesena samo četiri dana prije nego što je Vlada objavila prijedlog proračuna za iduću godinu. U proračunu za iduću godinu, naime, Vlada je uračunala 2,2 milijarde kuna od kriznog poreza, pa je prije toga bilo jako dobro imati odluku Ustavnog suda. Kao da ipak nije harač prošao na testu ustavnosti, nego je Ustavni sud prošao na testu lojalnosti vlasti, a sve zacijelo pod ravnanjem dugogodišnjeg HDZ-ova dirigenta za pravna pitanja Vladimira Šeksa...

Valja reći i da se, doduše, teško moglo očekivati da će Ustavni sud ukinuti porez tako da Vlada bude prisiljena ostati bez tog prihoda i još vraćati svim onim ljudima – bilo ih je 80 tisuća – koji su i sami podnijeli prijedloge. Ustavni sudovi ni u jednoj zemlji zaista ne mogu donositi odluke koje bi mogle ugroziti ravnotežu državnih financija i time funkcioniranje države.

Međutim, imali su na raspolaganju i cijeli niz načina da Vladu prisile da porez, koji zaista ne zaslužuje drugi naziv doli harač, drugačije propišu, tako da nepravda bude manja. Mogli su, u najmanju ruku, reći da Vlada s donošenjem novog proračuna mora smisliti druge mjere, kako je to predlagao profesor Siniša Rodin.

Ovako, i dalje imamo efekt Superhika iz “Alana Forda” – pijanog “superheroja” koji otima siromašnima da bi dao bogatima.

Kad se na takve Vladine mjere nadoveže još Ustavni sud i ocijeni kako je porez u skladu s ustavnim načelima jednakosti, socijalne pravde i vladavine prava, porezne jednakosti i pravednosti, s načelom razmjernosti u snošenju javnih troškova, narodu pritisnutom sa svih strana može biti samo još teže.

A da nam je zaista teško, jasno je kad se samo nabroji što je sve stislo prosječnu obitelj u posljednjim mjesecima: svaki mjesec valja plaćati dopunsko zdravstveno, struja je poskupjela, uveden je harač, PDV je veći, ukinute su besplatne knjige i prijevoz za školarce...

Hrvatska, doduše, nema dogovoren prag siromaštva, a nema ni izrijekom propisano da porezi moraju biti progresivni.

No, Ustavni je sud mogao i sam štogod zaključiti o tome s koliko se novca može preživjeti ili da li zaista svi doprinose u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima, kako to nalaže Ustav. S vjetrom u leđa s Ustavnog suda, nije neobično što proračun ne pokazuje znakove ozbiljnije štednje, a ministar Šuker danas čak ističe kako – novih poreza neće biti! Kao da nije ništa neobično u ovakvoj situaciji uopće razmišljati o novim porezima...

Ključne riječi

Komentara 11

AN
ankicascreiber
19:12 23.11.2009.

novinar je zaboravio reci Jasna Omejec je iz Osijeka i u rodu sa vladimirom seksom HA HA HA HA HA HA i vi to zovete ustavni sud HA HA HA sjetite se samo one lopate Slavice Banic koja nije zadovoljavala ni osnovne kriterije HA HA HA HA ustavni sud intelektulna lopata do lopate. Gdje je sada domoljublje u Hrvata kada se treba cuvati dignitet ustavnog suda RH.

OB
-obrisani-
19:53 23.11.2009.

Kao i sve institucije u ovoj zemlji ni Ustavni sud nije ništa drugo do ADEZENJARSKA filijala. Naravno da s njime upravlja Vlada Šex, pijanac koji je rasturio svoju porodicu, tvorac pravnog okvira za privatizacijsku pljačku Hrvatske, največu pljačku od vremenamena Atile, lik koji je na sudu u Osijeku lagao pod zakletvom i lik koji sada piše Prijedlog promijena Ustava, sve umjesto da sjedi u Lepoglavi.

DO
doktorica
08:11 24.11.2009.

Kadija tuži....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?